Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Разчетен е геномът на финикиец, съвпада с един-единствен португалец

„Младият мъж от Бирса“, чиито останки са открити край Картаген, е живял преди 2500 г.

Реконструкция показва как би могъл да изглежда финикиецът, наречен от учените „Млад мъж от Бирса“. - Разчетен е геномът на финикиец, съвпада с един-единствен португалец

Реконструкция показва как би могъл да изглежда финикиецът, наречен от учените „Млад мъж от Бирса“.

Тунизийски учени са разчели генома на „младия мъж на Бирса“ – финикиец, живял преди 2500 години, съобщава „Индипендънт“. Останките му са били открити в крепостта Бирса край Картаген през 1994 г.

В древността финикийците са били прочут народ от мореплаватели, за които се смята, че произлизат от ханаанците, описани в Библията. Държавата им се е намирала на територията на днешен Ливан. Колонизирали са голяма част от Средиземноморието, включително и райони от днешен Тунис, където основават Картаген.

tunis-b

Древният човек от Бирса няма общо с днешните ливанци, геномът му съвпада с един-единствен човек в Португалия.

Екип от учени, воден генетика от Университета на Отаго Лиза Maтисоо-Смит, установил, че мъжът от Бирса е от рядка митохондриална хаплогрупа, известна като U5b2c1, за която се смята, че е възникнала преди 20 000 до 25 000 години сред европейските първобитни популации. Неговата ДНК няма общо с днешните ливанци, съвпада само с един наш съвременник, който е португалец. Учените предполагат, че човекът произхожда от Иберийския полуостров, а не от Северна Африка или Близкия изток, каквито бяха очакванията им.

Изследователите се надяват по-нататъшните изследвания на финикийската ДНК да разкрие повече за миграцията в древността.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах