Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Раздробяват Лъвовете от моста на късове

Сменят им изгнилите болтове, поставени преди 125 години

 - Раздробяват Лъвовете от моста на късове

На късове ще бъдат раздробени прочутите лъвове от Лъвов мост, научи „Площад Славейков“. Четирите бронзови статуи, произведени от виенската фиpма „Ваагнер Биро“ през 1889 г., бяха демонтирани и извозени за реставрация до работилницата на скулптора Марин Марков. 

В момента Лъвов мост преживява последните дни на своя ориенталски период, скоро той ще възвърне европейския си блясък от своето откриване през 1891 г. Възстановката на едно от ключовите кръстовища на София ще струва около 300 хиляди лева. Ще бъде премахнат асфалтът, за да бъде поставен плочник, ще бъде монтирана и нова осветителна инсталация.

Реставрацията на лъвовете ще струва около 30 хиляди лева или 10% от сумата, която Столична община ще даде за цялостната реконструкция на моста. Виенските майстори не са отлели лъвовете цялостно, а на отделни фрагменти, които са били сглобени с болтове. Болтовете обаче не са били изработени от бронз и за 125 години, откакто са били поставени, вече са изгнили. Фигурите отвътре са кухи. Във всяка от тях е поставена система от сглобки, която от вибрациите също е повредена и ще бъде подменена. През годините статуите многократно оставаха без опашки, клъцвани от мургави събирачи на желязо. Едното от „животните“ три пъти остава без опашка. Сега атрибутите им ще бъдат ремонтирани или подновени.

Лъвов мост през  г.

Лъвов мост, както е изглеждал при откриването си през 1891 г.

Скулпторът Велислав Минеков се опасява, че реставрацията на лъвовете ще бъде направена без проект, съгласуван с министъра на културата. Зам.-кметът Тодор Чобанов обаче обясни пред „Площад Славейков“, че за реконструкцията на Лъвов мост има два проекта, съгласувани с висшето арт ведомство през 2013 г. – общо за цялостната реконструкция и отделно за реставрация на съоръжението. „Във втория проект са съгласувани всички дейности и елементи от консервацията и реставрацията на оригиналния мост, в това число и реставрацията на металните елементи. Има и предварителен детайлен анализ на моментното състояние, на база на който е утвърдена технологията по реставрацията“, твърди Чобанов.

Зам.-кметът по културата разкри още, че е проведена обществена поръчка за цялата операция по изграждането на новия мост, както и за реставрацията на стария: „Избраният изпълнител, съгласно действащото законодателство, сам преценява кои подизпълнители да ангажира. Отделни конкурси за такива дейности, включени в рамките на по-големи проекти, не се провеждат“.

„Лицето, което извършва реставрацията на лъвовете, трябва да е лицензирано от Министерството на културата като реставратор, – казва проф. Минеков. – Това е същият този тенекеджия, който реставрира и грифоните на паметника на Васил Левски. Аз проверих в Министерството на културата и открих, че не е лицензиран“.

Тодор Чобанов обаче отвърна, че Марин Марков, за когото говори проф. Минеков, е част от екипа на д-р Петя Пенкова, която е регистрирана като реставратор в Министерството на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС