Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Разговорът между родители и деца, по-сложен от този за секса

В „Книга за смъртта“ Пернила Сталфелд разказва на децата за края и отвъдното на техния простичък език

Снимка: Издателство „Точица“ - Разговорът между родители и деца, по-сложен от този за секса

Снимка: Издателство „Точица“

Да обясниш живота на дете е трудно – то няма с какво да го сравни, няма как да го метафоризира в представите си. Но още по-трудно е да обясниш смъртта. Вероятно затова обикновено родителите избягват този разговор. Самите те изпитват атавистичен ужас от края, от тленността и раздялата с близките. А да разкажеш за собствените си страхове на дете, без да го нараниш, е изключително трудно.

Разговорът за смъртта е по-сложен и по-рядък от този за секса. Все някой ден родителите откриват най-подходящата метафора за създаването на живота – включват щъркели, посети семенца, птички и пчелички. За смъртта няма реални метафори. Звездите и небето сами по себе си носят твърде много разнопосочна символика, за да бъдат еднозначни. И ако за секса, раждането и порастването има достатъчно книги, които да са в помощ на родителите, смъртта все още е пренебрегвана от авторите на детски пътеводители в живота.

Затова книгата на шведската писателка Пернила Сталфелд „Книга за смъртта“ е откритие. В кратки изречения, с много илюстрации (нарисувани от авторката), на ръба между забавното и сериозното, тя говори с децата на техния простичък сложен език. Обяснява им понятия, които са чували, но които трудно биха разбрали само чрез наблюдение, още по-малко – чрез игра. Въвежда ги в ритуалите, думите, образите, свързани с отвъдното, без да ги плаши.

Книгата, издадена от издателство „Точица“ в талантливия превод на Росица Цветанова, наподобява забавните илюстровани книжки от поредицата „Необикновената история“. Комиксовата форма е лесна за преодоляване и от децата, и от техните уплашени родители. Да съумееш да се усмихнеш при мисълта за смъртта е благородно умение, проява на мъдрост, каквато децата притежават в изобилие и често губят при порастване, затрупани от ограниченията и стереотипите на възрастните.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Книга за смъртта“ трябва да се нареди сред полезните книги за всеки дом, в който има деца. И не само – едно препрочитане на този пъстър пътеводител към отвъдното може да помогне и на възрастните да осъзнаят, че смъртта е неизбежна част от живота.

„Някои хора не вярват, че Бог съществува.
Тя смятат, че когато човек умре,
всичко просто става черно,
а после няма нищо друго.
Мнозина смятат, че това черното
им звучи скучно. Те може би си мислят,
че става синьо
или златно…
или на цветенца“

Из „Книга за смъртта“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах