Разговорът между родители и деца, по-сложен от този за секса

В „Книга за смъртта“ Пернила Сталфелд разказва на децата за края и отвъдното на техния простичък език

Снимка: Издателство „Точица“ - Разговорът между родители и деца, по-сложен от този за секса

Снимка: Издателство „Точица“

Да обясниш живота на дете е трудно – то няма с какво да го сравни, няма как да го метафоризира в представите си. Но още по-трудно е да обясниш смъртта. Вероятно затова обикновено родителите избягват този разговор. Самите те изпитват атавистичен ужас от края, от тленността и раздялата с близките. А да разкажеш за собствените си страхове на дете, без да го нараниш, е изключително трудно.

Разговорът за смъртта е по-сложен и по-рядък от този за секса. Все някой ден родителите откриват най-подходящата метафора за създаването на живота – включват щъркели, посети семенца, птички и пчелички. За смъртта няма реални метафори. Звездите и небето сами по себе си носят твърде много разнопосочна символика, за да бъдат еднозначни. И ако за секса, раждането и порастването има достатъчно книги, които да са в помощ на родителите, смъртта все още е пренебрегвана от авторите на детски пътеводители в живота.

Затова книгата на шведската писателка Пернила Сталфелд „Книга за смъртта“ е откритие. В кратки изречения, с много илюстрации (нарисувани от авторката), на ръба между забавното и сериозното, тя говори с децата на техния простичък сложен език. Обяснява им понятия, които са чували, но които трудно биха разбрали само чрез наблюдение, още по-малко – чрез игра. Въвежда ги в ритуалите, думите, образите, свързани с отвъдното, без да ги плаши.

Книгата, издадена от издателство „Точица“ в талантливия превод на Росица Цветанова, наподобява забавните илюстровани книжки от поредицата „Необикновената история“. Комиксовата форма е лесна за преодоляване и от децата, и от техните уплашени родители. Да съумееш да се усмихнеш при мисълта за смъртта е благородно умение, проява на мъдрост, каквато децата притежават в изобилие и често губят при порастване, затрупани от ограниченията и стереотипите на възрастните.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

„Книга за смъртта“ трябва да се нареди сред полезните книги за всеки дом, в който има деца. И не само – едно препрочитане на този пъстър пътеводител към отвъдното може да помогне и на възрастните да осъзнаят, че смъртта е неизбежна част от живота.

„Някои хора не вярват, че Бог съществува.
Тя смятат, че когато човек умре,
всичко просто става черно,
а после няма нищо друго.
Мнозина смятат, че това черното
им звучи скучно. Те може би си мислят,
че става синьо
или златно…
или на цветенца“

Из „Книга за смъртта“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах