Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разговорът на Роджър Уотърс с 19-годишната украинка Алина за войната

Казваш, че „няма да се предадем до самия край“ - това звучи като капитулация пред боговете на войната, ѝ писа музикантът

„Ако имах магическа пръчка, щях да я размахам, инвазията щеше да приключи и преговорите щяха да започнат“, каза Роджър Уотърс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Разговорът на Роджър Уотърс с 19-годишната украинка Алина за войната

„Ако имах магическа пръчка, щях да я размахам, инвазията щеше да приключи и преговорите щяха да започнат“, каза Роджър Уотърс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западните подстрекатели на войната не вещаят нищо добро за съдбата на Украйна, подчерта отново Роджър Уотърс и нарисува мирна картина за бъдещето на страната, ако тя остане неутрална. Позицията си музикантът от „Пинк Флойд“ заяви във Фейсбук, в разговор с 19-годишната Алина Митрофанова от Украйна.

Студентката Алина се свързала с музиканта след руската инвазия в Украйна, тъй като забелязала че той все още не е коментирал ситуацията. Уотърс е популярен с подкрепата си за Владимир Путин, а през 2018 г. оправда руската анексия на Крим с аргументите на Кремъл. На 9 март Уотърс осъди „инвазията на Путин в Украйна“, наричайки я „престъпна грешка и дело на гангстер“, но все пак хвърли голяма част от вината върху западните политици и техният дипломатически провал. В дългия си отговор до Алина той споделя разочарованието си, че „западните правителства подхранват война, която ще унищожи вашата красива страна, като снабдяват Украйна с оръжия, вместо да се ангажират с дипломация, каквато ще е необходима за спирането на това клане“.

„Бъди сигурна, че ако нашите лидери не променят реториката си и не се ангажират с дипломатически преговори, няма да остане почти нищо от Украйна, когато боевете спрат – написа Уотърс. – Продължителният бунт в Украйна би бил чудесен за гангстерските ястреби във Вашингтон, това е, за което те мечтаят, „да играят играта“, както обикновено правят, а смелостта им идва от това, че са „извън обсега“. Отчаяно се надявам, че вашият президент не е гангстер като тях, ще направи това, което е най-добро за народа му, и ще поиска от американците също да седнат на масата за преговори.

Бих направил всичко по силите си да сложа край на тази ужасна война във вашата страна, всичко, с изключение на това да развявам флаг в подкрепа на клането. Тъкмо това искат гангстерите, искат да развяваме знамена. Така ни разделят и контролират, като ни окуражават да развяваме флагове, за да създадем димна завеса от вражда, която да ни заслепи за вродената ни способност да симпатизираме един на друг, докато грабят и изнасилват нашата крехка планета.“

Ден по-късно Алина отговори на Уотърс, за да му благодари за мнението – нейното писмо, заедно с отговора си Уотърс публикува в неделя, 13 март.

„Има няколко точки, по които нашите мисли и убеждения се различават, но съм благодарна за подкрепата и за решението да споделите мнението си – пише Алина във второто си писмо до Уотърс и 15 минути по-късно изпраща постскриптум: Исках само да добавя, че демокрацията вече се провали в тази ситуация. Руската армия отказва да води преговори, тя иска украинците да спазват руските ултиматуми, но ние никога няма да го направим. Това е нашата държава и няма да се предадем до самия край.“

Музикантът реагира емоционално на отговора на момичето и видя в послеписа думи, издиктувани от някой друг:

„Когато казваш, че „няма да се предадем до самия край“, това звучи като капитулация пред боговете на войната, звучи сякаш загърбваш правото си да се противопоставяш на подстрекателите на войната на Запад, които ви насърчават да се борите до последния украински живот със смелостта на далечната си позиция. Звучи сякаш загърбваш правото си да се протегнеш през дима и развалините към хилядите братя и сестри в антивоенното движение по цял свят, включително в Русия, където рискуват свободата си за каузата на мира“.

Най-добрият вариант за Украйна е да остане неутрална, смята Уотърс, без да уточнява дали трябва страната да се предаде на руснаците, за да сложи край на кръвопролитията:

„Предпочиташ ли да умреш, твоята котка да умре, приятелите ти да умрат в битка, вместо да бъдеш млада жена в една стабилна и неутрална държава като Австрия, Финландия и Швейцария например? Представи си да живееш в неутралната Украйна, свободна от алчните корпоративни щения на чуждите империи. Ако имах магическа пръчка, щях да я размахам, инвазията щеше да приключи, преговорите щяха да започнат, а ти щеше да си млада гражданка на неутралната Украйна. Ако си готова на това, моля те кажи ми веднага, защото твоят единствен глас може да бъде първата капка чиста вода в тази кална и смъртоносна локва, а вълничките от този единствен акт на любов и разум може да достигне до пръстите на обувките на други до момента, в който се движим в посоката на мира, за който всички копнеем“.

Вижте още: ПИНК ФЛОЙД ЗАБРАНИХА МУЗИКАТА ИМ ДА СЕ СЛУША В РУСИЯ И БЕЛАРУС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg