Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Раждането на едно дете променя света? Зукърбърг дарява $45 млрд.

Собственикът на Фейсбук дава старт на мащабна инициатива за живот без болести, дискриминация, достъп до идеи и шанс за всички

Както всички родители, ние желаем да израснеш в свят, по-добър от нашия днес, обръщат се към дъщеря си Макс Марк Зукърбърг и Присила Чан. - Раждането на едно дете променя света? Зукърбърг дарява $45 млрд.

Както всички родители, ние желаем да израснеш в свят, по-добър от нашия днес, обръщат се към дъщеря си Макс Марк Зукърбърг и Присила Чан.

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан имат дъщеричка на име Макс. Тя се е родила преди седмица, съобщи собственикът на Фейсбук в официалния си профил в социалната мрежа с писмо, посветено на момиченцето, но и на цялото ѝ поколение. Така той обяви не просто, че вече е щастлив татко, но и че дарява 99% от акциите си в компанията – около 45 млрд. долара – на новата фондация „Чан Зукърбърг“, чиято цел е равенство по целия свят и развиване на човешкия потенциал.

Дарението няма да бъде направено еднократно, а ще се случва в продължение на години като част от дългосрочен план за достигане на един по-добър живот за Макс, нейното поколение и техните деца. Свят без болести, дискриминация, достъп до идеи и шанс за всички – това цели мащабната инициатива, на която Зукърбърг дава старт.

„Развиването на човешкия потенциал зависи от свалянето на границите около това колко велик може да е животът“, пишат до дъщеря си Зукърбърг и Чан.

Двамата родители са убедени още, че цялото настоящо поколение трябва да се погрижи следващото да живее в по-добър свят, да допринесе за него чрез инвестиции. И дават пример с парите за здравеопазване, давани днес – 50 пъти повече средства се харчат за лечение на заболели хора, отколкото за изследвания как изобщо да не се разболяваме.

Вижте част от писмото на Марк Зукърбърг:

Скъпа Макс,

Майка ти и аз все още нямаме думи, с които да опишем надеждата, с която ни даряваш за бъдещето. Новият ти живот е изпълнен с перспективи и ние се надяваме да си щастлива и здрава, за да го опознаеш напълно. Ти вече ни даваш причина да говорим за света, в който ни се иска да живееш.

Както всички родители, ние желаем да израснеш в свят, по-добър от нашия днес.

Докато заглавията в новините често се фокусират върху онова, което не е наред, в много отношения светът става по-добър. Здравеопазването се подобрява. Бедността намалява. Познанието расте. Хората се свързват един с друг. Технологичният прогрес във всяка област означава, че твоят живот би трябвало да е драстично по-добър от нашия сега.

Ще направим това, което зависи от нас, за да се случи това, не само защото обичаме теб, но и защото имаме морална отговорност към всички деца от следващото поколение.

Вярваме, че всеки живот има равна стойност и това включва много повече хора, които ще живеят в бъдните поколение, отколкото живеят днес. Нашето общество е задължено да инвестира сега в подобряването на живота на тези, които предстои да дойдат сред нас, не само на вече родените.

Но точно сега невинаги колективно насочваме ресурсите си към най-големите възможности и проблеми, които поколението ти ще срещне.

Помисли за болестите. Днес харчим 50 пъти повече като общество, за да лекуваме хората, отколкото инвестираме в науката, за да не се разболяваме изобщо.

Медицината е истинска наука от по-малко от 100 години и вече имаме непоколебими лекарства за някои болести и добър прогрес за други. Колкото повече технологията напредва, толкова по-близо сме до превенцията, лечението или управлението на всички, или повечето от останалите болести в следващия век.

Днес повечето хора умират от пет неща – сърдечна болест, рак, инсулт, невродегенеративно и инфекциозно заболяване – и ние можем да ускорим прогреса за тях и за други здравословни проблеми.

Веднъж разбрали, че твоето поколение и поколението на децата ти може да не боледува, ние заедно имаме отговорността да съсредоточим инвестициите си в бъдеще, за да го направим реалност. Майка ти и аз искаме да дадем своя дан.

Задачата ще отнеме време. За кратък период от пет или десет години, ще изглежда, че няма разлика. Но дългосрочно семената посадени днес ще израснат и ти или твоите деца ще видите онова, за което ние само мечтаем – свят без болести.

Има много възможности като тази. Ако обществото фокусира повече от енергията си към тези големи предизвикателства, ще оставим на твоето поколение много по-добър свят.

***

Надеждите ни за твоето поколение се съсредоточават върху две идеи – развиване на човешкия потенциал и равенство.

Развиването на човешкия потенциал зависи от свалянето на границите около това колко велик може да е животът.

Можеш ли да учиш 100 пъти повече, отколкото ние днес?

Може ли твоето поколение да лекува така, че да живеете много по-дълго?

Можем ли да свържем света така, че да имаш достъп до всяка идея, всеки човек, всяка възможност?

Можем ли да добиваме по-чиста енергия, за да изобретиш ти неща, които ние не можем, докато защитаваме околната среда?

Можем ли да помогнем на предприемачеството, така че ти да можеш да изградиш всякакъв бизнес и да разрешиш всеки проблем, за да растеш в мир и просперитет?

Равенството е да направим така, че всеки да има достъп до тези възможности – без значение от неговата националност, семейство и обостоятелствата, покрай които се е родил.

Нашето общество трябва да направи това не просто заради правдата и благотворителността, а в името на величието на човешкия прогрес.

Днес сме ограбени от потенциала, който мнозина могат да предложат. Единственият начин да достигнем пълния си потенциал е да канализираме таланти, идеи и съдействие от всеки човек на света.

Може ли поколението ни да елиминира бедността и глада?

Можем ли да осигурим за всеки базово здравеопазване?

Можем ли да изградим приемствени и единни общества?

Можем ли да възпитаме мирни и разбрани отношения между хората от всички народности?

Можем ли да наистина да дадем шанс на всички – жени, деца, малцинства, имигранти, несвързани със света хора?

Ако нашето поколение направи правилните инвестиции, отговорът на всички тези въпроси ще бъде „да“ – и се надяваме, че ще се случи през твоя живот.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90