Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разходка по водата с Кристо

Творецът е провел част от подготовката на новия си проект „Плаващите кейове“ в Черно море – но не става ясно дали се е завръщал инкогнито в България

„Не мога да чакам повече. Не съм сигурен дали ще живея още 10 години“, е казал Кристо миналата година, когато се е захванал сериозно с „Плаващите кейове“. - Разходка по водата с Кристо

„Не мога да чакам повече. Не съм сигурен дали ще живея още 10 години“, е казал Кристо миналата година, когато се е захванал сериозно с „Плаващите кейове“.

„Плаващите кейове“ – първата голяма инсталация на открито на Кристо след „Портите“ и първият му проект след смъртта на Жан Клод през 2009 г., който поглъща всеки негов час в работа. Огромната творба ще позволи на зрителите си буквално да ходят по водата – тя ще се случва в продължение на 16 дни на малкото италианско езеро Изео. Откриването е на 18 юни догодина, а тестове за „Кейовете“ са били правени през февруари и в Черно море.

По езерото ще бъдат поставени 200 хиляди плаващи кубове, обвити с жълто-блестяща плътна тъкан.

„Хората ще усещат движението на водата под краката си – разказва Кристо пред „Ню Йорк Таймс“. – Ще е много секси, нещо като да ходиш по водно легло.“

За разлика от много от проектите му, за които чака разрешение с години (за опаковането на Райхстага например Кристо и Жан-Клод чакат позволение 24 години, а близо четвърт век отнема одобрението за „Портите“ в Сентрал Парк), за инсталацията в езерото Изео творецът се е ползвал с благословията на местните власти.

Всички разрешителни са били получени благодарение на президента на езерото Джузепе Факанони за по-малко от една година – а Кристо заявява, че вече няма търпение да се върне в Италия, където и преди е имал проекти.

Изео е може би най-неизвестното от северните италиански езера (за разлика например от Комо, където вили имат световни знаменитости като Джордж Клуни). За Кристо обаче именно то предлага необходимото му за „Плаващите кейове“ – със своите малки къщи, църкви и римски руини наоколо и двете малки островчета във вътрешността на езерото.

Когато светлината се променя с течение на деня пък гледката също ще се изменя – от наситено жълто към блестящо златно или червеникав оттенък, когато е дъждовно.

Когато светлината се променя с течение на деня пък гледката също ще се изменя – от наситено жълто към блестящо златно или червеникав оттенък, когато е дъждовно.

Инсталацията ще позволи на гостите си да стигнат пеша до тези късове земя след водата, а проектът ще бъде видим и от околните планини. Когато светлината се променя с течение на деня пък гледката също ще се изменя – от наситено жълто към блестящо златно или червеникав оттенък, когато е дъждовно.

„Ще можете да се разходите из целия район“, обяснява Кристо.

През февруари тази година той е тествал структурната устойчивост на вятър и вълни, поставяйки блокове в Черно море. От „Таймс“ обаче не уточняват къде точно се е случило това и дали Кристо инкогнито е бил в страната ни, откъдето бяга през 50-те години и никога повече не се завръща.

През декември водолази ще поставят 140 котви, всяка от които тежаща по пет тона, на 100 метра дълбочина в езерото Изео. В момента пък във фабрика в Германия вече са изтъкани близо 100 хиляди квадратни метра тъкан, които ще държат и покриват плаващите блокове. Последните приготовления се очаква да отнемат около една седмица и в тях да се включи екип от 600 работници.

Предположенията са, че около половин милион души ще посетят „Плаващите кейове“. Откриването на инсталацията всъщност съвпада по време с последните два дни на фестивала за съвременно изкуство „Арт Базел“, който се провежда на около 400 километра.

Цената на целия проект пък е 11 милиона щатски долара – сума, който Кристо вече е набрал чрез продажба на свои творби.

„През юни станах на 80 години – казва в интервюто художникът за новата си мащабна инсталация и си спомня за пътуване с кола от миналата година, когато се обърнал към племенника си Владимир Явашев и мениджъра на проекта „Плаващите кейове“ Волфганг Волц: – Не мога да чакам повече. Не съм сигурен дали ще живея още 10 години. Смятам, че трябва да направим нещо не чак толкова сложно. Нещо, което можем да контролираме. Нещо, с което да се справим.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

kapatovo.bg