Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Разходка с Мечо, мой малък Мичъл

Мечо. Снимка: Мария Спирова/Фейсбук - Разходка с Мечо, мой малък Мичъл

Мечо. Снимка: Мария Спирова/Фейсбук

Оксфорд, потънал в златна шума и мирис на дебнеща зима. 11:15 часа. Разхождам зверчето по пътечката между Бартън и Сандхилс.

– Ах, ето Ви отново! Здравей мой малък Мичъл!

– Мечо. Кучето се казва Мечо.

– Аз това казах – Мичъл. А Вие къде се изгубихте тези дни? Бях готова да се обзаложа, че сте зарязала това неразговорливо биче Марк и сте се върнала в лудия Лондон!

– Мат. Приятелят ми се казва Мат.

– Но трябва да се съгласите, че прилича по-скоро на Марк! Има капризна уста, вежди на военен и надменна брадичка. Такива мъже винаги се казват Марк. Или в краен случай Джулиан. Как е второто му име?

– Джонатан.

– Но това е ужасна безвкусица! Матю Джонатан може да се нарича само някой оплешивяващ селски доктор из дебрите на Норфолк. Коя зодия е Марк?

– Везни.

– Всичко в това момче е абсолютно объркано! Походката и говорът му ясно сочат към Водолей.

Вивиан е антична оксфордска гранддама, чиято вдовишка пенсия я изскубна от бръшляновия рай на крайречния квартал Джерико и я прати в изгнание по нашия край. При все това падение, тя непоклатимо поддържа задължителните стандарти на старата си социална позиция – перлен лак, грижливо ондулирана коса и върховно пренебрежение към дребни подробности като нечия самоличност.

– Значи все пак сте разговаряла с Мат?

– Смея да твърдя, че опитах. Исках да разбера къде сте, но се опасявам, че само Светата Инквизиция може да измъкне от това момче други думи освен „Добър ден“ и „Мичъл, бъди мил с тази дама“. Та, къде бяхте всъщност – в Бразилия да видите близките си?

– В България. Родом съм от Бъл-га-рия.

– Но не мислите ли, че е по-подходящо да сте от Бразилия? Според мен е много по-вълнуващо като произход. Всички тези футболисти и модели! С това име, с този derrière и тази коса, никой не би се усъмнил във Вас. Послушайте ме, Марибел, ако махнете тези очила и започнете да се гримирате…

– Мария.

– Щом казвате. Хм, чудя се откъде ми е хрумнало това Марибел? О, да, опитвах се да запомня откъде сте. Мария от България, Мария от България. Знаете ли, дори не подозирах, че това име е разпространено там при вас. Та, като си го повтарях, Мария България, Мария, България… стигнах до Мари-Бъл, и оттам до Марибел, което ми се струва съвсем естествено. Впрочем, сега като се замисля, много по-точна комбинация би била Мейбъл. Възразявате ли да Ви наричам Мейбъл?

Опитах се да възразя, но Вивиан ме прекъсна с въпроса коя зодия съм, аз казах Козирог, тя ми препоръча да стана Скорпион, след което Мичъл, пардон, Мечо, се оваля в лисиче ако понеже бяхме спрели да му обръщаме внимание за повече от три минути, а Вивиан тутакси отсъди, че е щяло да бъде много по-лошо ако акото беше кравешко… Разделихме се на разклона за аптеката, където реших, че оттук нататък ще я наричам Иваничка, просто за да има някаква справедливост на тоя свят.


Текстът е от профила на авторката във Фейсбук. Заглавието е на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах