Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разказ за появата и живота на евреите в България след Освобождението

Националната библиотека показва наградите на цар Борис III от еврейски организации

Цар Борис III е удостоен посмъртно с награди от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването. Снимка: Държавен архив - Разказ за появата и живота на евреите в България след Освобождението

Цар Борис III е удостоен посмъртно с награди от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването. Снимка: Държавен архив

Особеностите на живота на еврейската общност в България след Освобождението е представен чрез артефакти и дигитализирани материали в Музея за история на София. Експозицията „Еврейската улица – реконструкция“ бе открита на 9 март, в навечерието на Деня на спасението на българските евреи.

Временната изложба представя хронологичен поглед към периода след Освобождението на България и онагледява ежедневието на евреите в българските градове чрез предмети от бита и религията. Събраното в изложбата се съхранява в редица културни институции из цялата страна – музеи, архиви, библиотеки.

Дигитализирани материали, разпределени в отделни категории и излъчвани на няколко екрана, подплатяват с контекст разказа. Застъпени са темите за появата на евреите по българските земи, синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства и др.

„Еврейската улица – реконструкция“ се организира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с редица институции в страната. Изложбата може да се посети до 19 април 2023 г.

Изложба „80 години от спасяването на българските евреи“

Междувременно в Националната библиотека бе открита още една изложба, посветена на българските евреи. От днес в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ може да се разгледа документалната експозиция „80 години от спасяването на българските евреи“. В нея са представени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

По-късно днес пред паметните плочи на спасителите на българските евреи до храма „Света София“ ще бъдат поднесени венци и цветя. В тържествената церемония се очаква да участват държавният глава Румен Радев, министър Тодоров и зам.-министър Пламен Славов, представители на изпълнителната власт, на дипломатическия корпус, на академичните среди, на еврейската общност и граждани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg