POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разкопките на Ларгото: Трима министри поставят началото на финала

16 млн. лв. струва заключителният етап от експонирането на древна Сердика

Древните зидове ще бъдат разопаковани от найлоните в сряда. - Разкопките на Ларгото: Трима министри поставят началото на финала

Древните зидове ще бъдат разопаковани от найлоните в сряда.

Началото на финала за разкопките на Ларгото в триъгълника на властта се задава. В сряда след заседанието на Министерския съвет трима министри и един кмет ще дадат старт на последния етап на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”. Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и Йорданка Фандъкова вероятно ще обявят и кога се очаква римският град ще блесне реставриран и консервиран.

Заключителният етап на проекта е финансиран с близо 16 милиона лева от Оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз, спечелен преди няколко години. След разкопки бе разкрита археологията на площада пред Ларгото. Преди около година обектът бе изоставен, край античните зидове постепенно зейнаха блата, от които поникна папур, и центърът на древна Сердика се превърна в убежище за бездомници. По-късно водата бе изпомпана, а останките – покрити с шатри и найлони.

В сряда започва финалният етап на проекта, който ще превърне Ларгото в един от най-атрактивните български музеи на открито.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg