Разкриха „шифъра“ на Леонардо

Изследвани са отпечатъци, оставени по книги на исторически личности - Сталин страдал от подагра, Чехов от туберкулоза

Леонардо да Винчи, „Богородица с Младенеца и света Анна“, след 1501 г., Лувърът, Париж - Разкриха „шифъра“ на Леонардо

Леонардо да Винчи, „Богородица с Младенеца и света Анна“, след 1501 г., Лувърът, Париж

Една от загадките на творческия стил на ренесансовия гений Леонардо да Винчи бе разкрита от международна група учени, работещи в Политехническия университет в Милано под ръководството на проф. Пиер Джорджо Ригети. Резултатите от последното изследване са публикувани в научното списание „Digital Archaeology and Cultural Heritage“. За откритията пред руската информационна агенция ТАСС е съобщил един от участниците в проекта – работещият в Израел учен Глеб Зилберщайн.

Екипът е установил, че в основата на леонардовите изображения на Богородица е използвана радиална композиция, характерна за арабската и персийската традиция. Именно в това се крие характерният почерк на художника, а и на творците от неговата школа.

„С помощта на цифрови технологии анализирахме техниката за радиално разположение на елементите от антични времена до Ренесанса и вече с увереност може да твърдим, че това е „печатът на Да Винчи”, нещо като код за разпознаване на неговите творби“, казва Зилберщайн.

Ученият обяснява, че по онова време каноните на ортодоксалната църковна иконопис в Източната римска империя са под силното въздействие на източните култури, през Константинопол достигат до Италия и повлияват на Ренесанса, и в частност на Леонардо.

Екипът на проф. Ригети е изследвал и химическия състав на боите, използвани от Леонардо. Така е намерен специфичен „авторов слой“, който в бъдеще може да се използва за доказване на тяхната автентичност.

Друго направление на съвместната работа на Ригети и Зилберщайн е изучаване на болестите на историческите личности с помощта на разработена от тях уникална технология за биотехнически анализ. Така по отпечатъците на пръстите, оставени от Йосиф Сталин по страниците на книгата на Алексей Толстой „Иван Грозни”, е установено, че съветският лидер е страдал от подагра. Заради нея е приемал лекарства на основата на литиеви соли, които са служили и като успокоително. Изследван е бил и манускриптът на Джакомо Казанова от Националната библиотека в Париж, и според получените данни прочутият „венециански любовник” е страдал от гонорея.

Зиблерщайн и Ригети са анализирали ръкописи на Антон Чехов и Михаил Булгаков и така са успели да диагностицират туберкулозата на първия и бъбречната недостатъчност на втория писател.

Едно от изследванията е било посветено на легендата за Дракула. Тъй като за негов прототип се счита граф Влад Цепеш, по писмо, предоставено от Националния архив на Румъния, учените установили, че той е страдал от хемолакрия – болест, при която от очните ябълки тече кръв.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах