Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разкриха цялата мозайка от гробницата в Амфиполис

Изобразената сцена е известна в старогръцката митология като Отвличането на Персефона. - Разкриха цялата мозайка от гробницата в Амфиполис

Изобразената сцена е известна в старогръцката митология като Отвличането на Персефона.

Археолози разкриха впечатляваща митологична сцена на пода в гробницата в Амфиполис. Учените премахнаха изцяло пръстта от мозайката и след 2400 години човешки очи отново зърнаха каменно пано с изображения на старогръцките божества Хермес, Хадес и Персефона. Богът на подземното царство тегли към ада своята булка, предвождани са от вестителя на Зевс. Сцената е известна като Отвличането на Персефона.

Археолозите продължават да се надяват, че покойникът в гробницата е близък роднина на Александър Македонски. Мнозина предполагат, че под могилата лежат останките на Олимпия, майката на древния владетел. Катерина Перистери, която е начело на експедицията, датира съоръжението от четвърти век пр. н. е. Перистери заяви пред репортери, че погребаният със сигурност е „изключително важна фигура“.

Мозайката е с големина на стая. Изработена е от ярко оцветени камъчета и се намира в преддверието на погребалната камера в могилата в Амфиполис, древен град на около 104 км източно от Солун.

Хадес и Персефона, детайл от мозайката

Хадес и Персефона, детайл от мозайката

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90