Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Разкрит е убиецът на Тупак

Името на престъпника е обявено 22 години след смъртта на рапъра

Стрелбата по Тупак е на 7 септември 1996 г. В него попадат четири куршума: два в гърдите, един в ръката и един в крака.  - Разкрит е убиецът на Тупак

Стрелбата по Тупак е на 7 септември 1996 г. В него попадат четири куршума: два в гърдите, един в ръката и един в крака.

Тупак Амару Шакур, известен и като 2Pac, роден с името Лисейн Париш Крукс в Харлем, Ню Йорк, умира на 13 септември 1996 г., пронизан няколко дни по-рано от куршуми в Лас Вегас. Двадесет и две години по-късно името на убиеца му вече е ясно, съобщава „Билборд“. Разкритието е направено в епизод от документалната поредица на „Нетфликс“ „Unsolved“ (Неразкрити престъпления).

Бившият гангстер Дуейн Кит Дейвис, познат и като Кифи Ди, преди време призна, че е бил свидетел на най-прочутото убийство в рапа. В интервю за документалния филм „Death Row Chronicles“, излязъл няколко месеца преди сериала на „Нетфликс“, той съобщи, че по време на убийството е бил в колата, от която е стреляно по Тупак.

Той разказа и че останалите трима са били — Терънс Браун зад волана, Диандре Смит отзад вляво и племеникът на Дейвис — Орландо Андерсън, отзад вдясно. Малко по-рано същата вечер Андерсън е имал конфликт с Тупак в кулоарите на казино MGM Grand, където са били на боксов мач на Майк Тайсън. Дейвис заяви, че е стрелял един от двамата на задната седалка, но отказа да съобщи кой точно, позовавайки се на „закона на улицата“. Но според него, той бил единственият жив човек, който знаел кой е убиецът на Тупак.

По време на снимките на „Unsolved“ Дейвис за първи път назова името на убиеца — и той се оказа племенникът му Орландо Андерсън, по прякор Бейби Лейн. Той стреля четири пъти по суперзвездата на рапа, след като кадилакът, в който е пътувал, се изравнява на светофар с беемвето на музиканта. По думите на Дейвис, шофьорът Терънс Браун отклонил колата към тази на Тупак, когато видял артиста подал се от люка на покрива да поздравява фенки на улицата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Андерсън загива в престрелка две години след смъртта на Тупак. Продуцентите на „Unsolved“ са призовали полицията да предяви обвинения на Дейвис, който си признава, че е укривал престъпник.

Убийството на Тупак остава неразкрито 22 години, а още в началото около него се разгръщат маса конспиративни теории. Орландо Андерсън е бил един от заподозрените, но така и не са му били отправени обвинения.

През 1997-а, малко преди на свой ред да бъде застрелян, той дава интервю, в което се нарича фен на Тупак и отрича всякаква връзка с неговото убийство. През 2002 г. журналистическо разследване под името „Кой уби Тупак Шакур“ е публикувано в „Лос Анджелис Таймс“ и в него като най-вероятен убиец е посочен Андерсън. През 2011 г. бивш детектив, разследващ убийството на друг рапър, The Notorious B.I.G., написа книга, в която твърди, че рапърът Шон Комбс, известен още като Пъф Деди и Диди, е поръчал на Дейвис да убие Тупак срещу 1 милион долара.

Стрелбата по Тупак е на 7 септември 1996 г. В него попадат четири куршума: два в гърдите, един в ръката и един в крака. Когато парамедиците докарват ранения рапър в болницата, Шакур е в съзнание и казва, че скоро ще умре. Вкарват го в изкуствена кома, по-късно той идва в съзнание. В крайна сметка Шакур умира на 13 септември.

През 2014 г. полицай разказа пред сайта TMZ, че е бил свидетел на последните секунди от живота на изпълнителя. По неговите думи, той попитал умиращия кой го е убил.

„Майната ти“, отвърнал Тупак и това били последните му думи.

Възстановката на убийството, показана в „Death Row Chronicles“, по описанието на Дуейн Дейвис:

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3