Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Четат ръкописи на 1300 години, скрити в подвързии

Специална технология вади на показ „гратисчии от далечното минало“

Фрагменти от XII век са били използвани, за да се направи подвързията на книга от XVI в., която днес се съхранява в библиотеката на университета в Лийдън. Снимки: Ерик Куакел - Четат ръкописи на 1300 години, скрити в подвързии

Фрагменти от XII век са били използвани, за да се направи подвързията на книга от XVI в., която днес се съхранява в библиотеката на университета в Лийдън. Снимки: Ерик Куакел

Средновековни ръкописи, скрити от векове, може би ще разкрият тайните си за първи път, благодарение на нова технология. Холандски учени са използвали рентген, за да прочетат фрагменти от писания, които са били ползвани като книжни подвързии – и които не биха могли иначе да бъдат дешифрирани с просто око, пише „Гардиън“.

След Средновековието ръкописи са били „рециклирани“, а страници от тях са били поставяни в подвързии на нови книги, за да се заздравят те. Тези фрагменти може да са единствени по рода си остатъци от някои произведения.

„Това наистина е съкровищница – казва пред „Обзървър“ д-р Ерик Куакел от университета в Лийдън. – Изключително вълнуващо е.“

Проф. Йорис Дик от Делфтския университет за технологии описва потенциала за откриване на нов материал със следи към миналото като „огромен“. Технологията, която се използва сега, прави текстовете не просто видими, но и четливи.

Достъпът до „скритите библиотеки“ е възможен чрез макро рентгенова флуоресцентна спектрометрия – тя позволява страници да се четат без премахване на подвързията на книгата.

Обшивките, правени между XV и XVIII век, често съдържат в себе си фрагменти от ръкописи, които са много по-стари. Книговезците от този период имали практика да преработват книги, писани на ръка през Средновековието – те вече били старомодни след изобретяването на печатарската машина. Такива фрагменти, описани от Куакел като „гратистичии от далечното минало“, се намират във вътрешността на най-малко един от пет печатни тома от ранната модерна епоха.

„Много от това, което откриваме, е от XV или XIV век, но би било наистина чудесно да намерим и материал от времето на Каролингите, т.е. от IX в., или дори по-стар – добавя изследователят. – Страхотно ще е да се натъкнем на старо копие на Библията, най-важният текст през Средновековието. Във всяка библиотека има хиляди книги с такива подвързии, особено по-големите колекции. В Британската или Бодлиевата [в Оксфорд] са хиляди. Така че можете да видите колко огромен е потенциалът.“

Експерименти вече са открили фрагмент от ръкопис от XII век, който съдържа части от работа на Беде, монах от VIII век. Изследователите са успели дори да „разглобят“ няколко страници, залепени една за друга, като така са направили текста четлив.

Фрагменти, описани от Куакел като „гратистичии от далечното минало“, се намират във вътрешността на най-малко един от пет печатни тома от ранната модерна епоха.

Фрагменти, описани от Куакел като „гратистичии от далечното минало“, се намират във вътрешността на най-малко един от пет печатни тома от ранната модерна епоха.

Екипът на Дик първоначално е създал технологията, за да „визуализира“ скрити слоеве в платна на Старите майстори. През 2011 г. например те откриха неизвестен преди автопортрет на Рембранд под друга творба.

Сега методът се е доказал като „еднакво ефективен във визуализирането на скрито средновековно мастило“. Тънкият лъч рентгенови лъчи сканира обекта и открива наличието на различни елементи под повърхността – желязо, мед и цинк, основните съставки на мастилото от онова време. Така и буквите, изписани с тях може да се разчетат, дори и ако са покрити от хартия или пергамент.

Проблемът, все пак, е, че настоящата методология е изключително бавна. Едно-единствено сканиране понякога може да отнеме повече от 24 часа. Учените търсят и по-бързи техники – но в момента просто показват, че това работи.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах