Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„РазЛИСТи София!” с деца и четене

Акцията започва тази събота в читалище „Бъднина” в „Младост 2”

Илюстрация на Юлиян Табаков към новата книга на изд. „Лист“ „Слонът и пеперудът“ от Е. Е. Къмингс - част от пътуващата изложба „Българските художници рисуват класиката”. - „РазЛИСТи София!” с деца и четене

Илюстрация на Юлиян Табаков към новата книга на изд. „Лист“ „Слонът и пеперудът“ от Е. Е. Къмингс - част от пътуващата изложба „Българските художници рисуват класиката”.

Първа по рода си артистична акция „РазЛИСТи София!” с деца, четене и изложби започва тази събота в столицата. От 11 часа в читалище „Бъднина” в „Младост 2” (до входа на метростанция „Ал. Т. Балан”) актьорът Стефан Милков ще пресъздаде заедно с хлапета от квартала историята „Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” на руския писател и поет Даниил Хармс. Следващата седмица пък сюжетът ще се върти около един котарак и построяването на най-големия мост над река Лоара, описани от гения Джеймс Джойс в „Котаракът и дяволът”.

Заниманията с децата ще протичат разнообразно – в някои от тях акценти ще са театралната игра и четенето, а в други – рисуването, изложби и запознанството с творчеството на майстори на българската илюстрация. В една от съботите художничката Капка Кънева ще покаже нагледно как с ножица и хартия е направила илюстрациите към книгата „Съвет към малките момичета” от Марк Твен.

Освен в читалище „Бъднина” (21 и 28 април; 12 май и 2 юни) срещи на децата с творчеството на велики писатели са предвидени и в Културен дом „Красно село” (5 май) и парк „Хиподрума” (16 юни). Всички събития са безплатни и се осъществяват с финансовата подкрепа на програма „Култура” на Столична община, съобщиха организаторите от издателство „Лист”.

„РазЛИСТИ София!” е проект на издателството, насочен към създаването и разширяването на визуална култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните. Той залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световна литература от XVIII, XIX и ХХ век и на рефлексията от тези срещи в умовете и сърцата на децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци.

Важна част от проекта е пътуващата изложба „Българските художници рисуват класиката”, която включва репродукции на илюстрациите от книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” с автори като Джеймс Джойс, Оскар Уайлд, Марк Твен, Вирджиния Улф, Даниил Хармс, Осип Манделщам, Валери Петров, Мери Шели, Анатол Франс, Гъртруд Стайн, Е.Е. Къмингс.

Сред тях са произведения на доайена на българското изкуство Любен Зидаров, както и на художниците Дамян Дамянов, Капка Кънева, Милена Вълнарова, Чавдар Николов, Свобода Цекова, Мила Янева и Юлиян Табаков.

Оригиналите на илюстрациите също ще бъдат показани – в самостоятелна експозиция, която ще бъде открита на 23 май в столичната галерия „Арт Алея” и ще продължи до 2 юни.

Освен в София, илюстрациите към книгите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” ще бъдат показани и чужбина.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах