Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Размисли върху миналото и настоящето на Турция в галерията на българското Външно министерство

Експозицията със съвременно изкуство се организира по повод 100-годишнината от основаването на Република Турция

Ергин Инан, „Без заглавие“ - Размисли върху миналото и настоящето на Турция в галерията на българското Външно министерство

Ергин Инан, „Без заглавие“

Изложба със съвременно турско изкуство ще се открие в София по повод 100-годишнината от основаването на Република Турция. Колекцията „Следите на съвременното турско изкуство“ ще може да се разгледа от 1 до 10 февруари в Галерия „Мисия“ на Държавния институт по култура към Министерството на външните работи на Република България. Официалното откриване е утре от 18 ч.

Ще бъдат представени произведения – живопис, скулптура, керамика и други – на 33-ма добре познати в южната ни съседка творци като проф. д-р Ергин Инан, проф. д-р Балкан Наджи Ислимиели, проф. Сюлейман Саим Текджан, проф. д-р Халил Акдениз, проф. д-р Деврим Ербил, Екрем Кахраман, проф. д-р Айдън Аян и проф. д-р Мустафа Пилевнели.

Церемонията по откриването ще се състои с участието на посланика на Република Турция в София Айлин Секизкьок и художника проф. д-р Деврим Ербил, определян като „поета на живописта“ заради увлечението си по природните пейзажи, ритъма и движението на живота. Той ще остане в България още няколко дни и на 3 февруари ще се срещне с представители на художествените среди, академичната общност и студенти от България за конференция на тема съвременното турско изкуство и живопис. Срещата ще се проведе в галерия „Мисия“ от 10,30 ч.

Деврим Ербил, „Мистерията на вибрациите“

Проф. д-р Деврим Ербил е роден през 1937 г. в гр. Ушак. След завършване на средното си образование в гр. Балъкесир, през 1955 г. постъпва в катедра „Изобразително изкуство“ на Академия за изящни изкуства в гр. Истанбул. Там учи като студент на известните турски художници Халил Дикмен и Бедри Рахми Еюбоглу.

Ербил се вълнува от подобни, но не идентични повторения и дилеми, които го карат да постави под въпрос причината за съществуването. Прави множество специализации в чужбина, но особено се интересува от културното наследство на Анадола, място, чието представяне неизбежно е съпътствано от множество стереотипи у нас и по света. Друга негова страст е Истанбул с огромното си историческо наследство и богата природа. Художникът познава добре града – живее в него от 60 години.

В картините си го изобразява от различни гледни точки, понякога от птичи поглед, понякога изкривен изпод различни светлинни ефекти, а друг път подхожда абстрактно към заобикалящата го среда и обгръща града с магията на трептенето. Подборът му на „сигурни“ и познати теми в картините е израз на философията му да прави изкуството по-достъпно, включвайки го в ежедневието на обикновения съвременен турчин.

„Историята винаги е служила за вдъхновение на творците. Художниците имат способността да пренасят следите и впечатленията на настоящето отвъд вековете – коментира кураторката Сирет Уянък. – Този художествен проект свързва миналото с настоящето и събира колекция със съвременни творби, която ще остави като завещание за бъдещето своите ценности и оригинални интерпретации на съвремието.“

Изложбата се организира с подкрепата на Посолството на Република Турция в България и българското Министерство на външните работи.

Мустафа Джеват Аталай, „Без заглавие“

Берна Окан, „Богинята майка“

Йондер Айдън, „Визуална анатомия на войната“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg