Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разрешават посещението на музеи на открито

Етъра, Плиска, Мадара, Царевец, Никополис ад Иструм... ще заработят отново с посетители, когато създадат нужната организация

Античният римски град Никополис ад Иструм е сред най-интересните археологически обекти, които могат да се разгледат на открито у нас. Намира се на 18 км от Велико Търново, входният билет е 10 лв. Снимка: Площад Славейков - Разрешават посещението на музеи на открито

Античният римски град Никополис ад Иструм е сред най-интересните археологически обекти, които могат да се разгледат на открито у нас. Намира се на 18 км от Велико Търново, входният билет е 10 лв. Снимка: Площад Славейков

Музейните обекти на открито вече са отворени за посещение с нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Остават изискванията за социална дистанция, както и всички противоепидемични мерки, наложени от правителството.

Сред музейните институти с експозиции на открито са регионалният етнографски музей Етъра, националният историко-археологически резерват Плиска, забележителностите Мадара, Царевец, Трапезица и други, при които големите паркови площи и пространства позволяват спазването на препоръките на Министерството на здравеопазването. Основният проблем пред тях към настоящия момент е липсата на посетители и възстановяването на приходите от собствена дейност, колкото и да са минимални, биха помогнали за съхраняването на работните места и поемане на част от разходите за издръжка, се казва в сайта на културното ведомство.

От Министерството на културата вече са изпратили на музеите, художествените галерии и културни институти в областта на културното наследство методически указания как да се върнат към работа. Допустими са посещенията не само на музейни обекти на открито, но и на експозиции, представени на открити пространства.

Всяка културна институция сама ще преценява кога има готовност да заработи отново, се казва в сайта на Министерство на културата. За целта е необходимо да се създаде организация, свързана с регулирането на броя посетители, гарантиране на социалната дистанция не по-малко от 1,5 метра, защитна екипировка за служителите, периодична дезинфекция на помещения и повърхности и прочие мерки, предписани от здравното министерство.

Забранени до второ нареждане остават масовите мероприятия, беседите за групи и достъпът на посетители до експозиции и събития в сгради.

Екипът на Министерството на културата призовава гражданите, посещавайки планините и парковете, да не забравят, че музейните обекти на открито са отлична възможност не само за разходки, а и за обогатяване на знанията на деца и възрастни“, отбелязват от министерството.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg