Разрешават посещението на музеи на открито

Етъра, Плиска, Мадара, Царевец, Никополис ад Иструм... ще заработят отново с посетители, когато създадат нужната организация

Античният римски град Никополис ад Иструм е сред най-интересните археологически обекти, които могат да се разгледат на открито у нас. Намира се на 18 км от Велико Търново, входният билет е 10 лв. Снимка: Площад Славейков - Разрешават посещението на музеи на открито

Античният римски град Никополис ад Иструм е сред най-интересните археологически обекти, които могат да се разгледат на открито у нас. Намира се на 18 км от Велико Търново, входният билет е 10 лв. Снимка: Площад Славейков

Музейните обекти на открито вече са отворени за посещение с нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Остават изискванията за социална дистанция, както и всички противоепидемични мерки, наложени от правителството.

Сред музейните институти с експозиции на открито са регионалният етнографски музей Етъра, националният историко-археологически резерват Плиска, забележителностите Мадара, Царевец, Трапезица и други, при които големите паркови площи и пространства позволяват спазването на препоръките на Министерството на здравеопазването. Основният проблем пред тях към настоящия момент е липсата на посетители и възстановяването на приходите от собствена дейност, колкото и да са минимални, биха помогнали за съхраняването на работните места и поемане на част от разходите за издръжка, се казва в сайта на културното ведомство.

От Министерството на културата вече са изпратили на музеите, художествените галерии и културни институти в областта на културното наследство методически указания как да се върнат към работа. Допустими са посещенията не само на музейни обекти на открито, но и на експозиции, представени на открити пространства.

Всяка културна институция сама ще преценява кога има готовност да заработи отново, се казва в сайта на Министерство на културата. За целта е необходимо да се създаде организация, свързана с регулирането на броя посетители, гарантиране на социалната дистанция не по-малко от 1,5 метра, защитна екипировка за служителите, периодична дезинфекция на помещения и повърхности и прочие мерки, предписани от здравното министерство.

Америка за България

Забранени до второ нареждане остават масовите мероприятия, беседите за групи и достъпът на посетители до експозиции и събития в сгради.

Екипът на Министерството на културата призовава гражданите, посещавайки планините и парковете, да не забравят, че музейните обекти на открито са отлична възможност не само за разходки, а и за обогатяване на знанията на деца и възрастни“, отбелязват от министерството.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3