Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разрешение за проблемните статуи във Великобритания – „запази и обясни“

Политиката на правителството за поставяне на обяснителни табели пред монументите е посрещната критично

През лятото на 2020 г. статуя на протестираща от „Животът на чернокожите има значение“ бе поставена на пиедестала, на който стоеше монументът на робовладелеца Едуард Колстън в Бристъл, Великобритания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Разрешение за проблемните статуи във Великобритания – „запази и обясни“

През лятото на 2020 г. статуя на протестираща от „Животът на чернокожите има значение“ бе поставена на пиедестала, на който стоеше монументът на робовладелеца Едуард Колстън в Бристъл, Великобритания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оливър Даудън, министър на културата във Великобритания, предлага разрешение на споровете в страната какво да се случи с паметниците на противоречиви исторически личности. През февруари той планира да се срещне с представители на музеи и организации, които се занимават с историческото наследство, за да ги убеди, че „трябва да защитим нашата култура и история от шумното малцинство и от активистите, които непрекъснато се опитват да критикуват Великобритания“, пише „Арт Нюзпейпър“.

Срещата, на която ще присъстват и директорите на Британския и Имперския военен музей, е насрочена за 23 февруари, според неназован източник от министерството. На нея ще бъдат дадени разяснения как да се приложи на практика позицията на британското правителство „запази и обясни“.

В началото на годината правителството обяви нов проектозакон за опазването на историческите монументи във Великобритания. Ако бъде одобрен от парламента, всеки, който иска отстраняването на даден исторически паметник, трябва да получи писмено разрешително за това. Очаква се законът да влезе в сила през март.

„Законът ще затвърди нашата позиция, че подобни монументи е най-добре да бъдат обяснени и поставени в контекст“, коментира Робърт Дженрик, министър по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление.

Но стратегията срещна критика от някои творци.

„Правителството не разбира как функционират паметниците като визуален знак; те не са пасивни, но отстояват и подсилват много спорни идеи като расизъм, шовинизъм, сексизъм, хомофобия – казва скулпторът Ник Хорнби. – Това е просто въпрос на визуална грамотност, публиката „чете“ пейзажа, който обитава и статуята не е по-различни от пешеходна пътека. Запазването на публичните монументи означава да запазим тяхната стойност. Когато става въпрос за поставянето на статуята в друг контекст, обикновена малка табелка няма да свърши работа. Как малък плакет може да се състезава с монумент?“

Британските управници са „обсебени“ от идеята да продължат политиката на „отвратителни хора“ преди тях, за да запазят репутацията на държавните институции, твърдят Боб и Роберта Смит от Кралската академия.

На противоположното мнение са от Асоциацията на обществените статуи и скулптури:

„Ако подобни статуи бъдат премахнати, това ще остави исторически вакуум на невежество. Ще манипулираме историята по същия начин, по който го правят тези паметници, според критиците. Няма да има от какво да се поучат следващите поколения. От друга страна, ако тези статуи се запазят и се пояснят с изчерпателни и откровени табели, това ще смекчи някои от жестоките и варварски дела на миналото“.

През септември миналата година Даудън намекна в писмо до културните институции, че може да загубят държавното си финансиране, ако откажат да спазват политиката на правителството.

„Значимата помощ, която получавате от данъкоплатците, е признание за важността на културната роля, която имате за цялата страна. Наложително е да продължите да бъдете безпристрастни, както заявява вашият статут на публично финансирани институции“, написа министърът тогава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg