Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вдигат повторно Тютюневия склад?

По времето на Славчо Атанасов решено да се събори сградата

Част от стенописите на художника Вълчан Петров са съсипани. Снимка: Валерия Ушева, Клуб Z - Вдигат повторно Тютюневия склад?

Част от стенописите на художника Вълчан Петров са съсипани. Снимка: Валерия Ушева, Клуб Z

Разрешението да бъде съборен стария тютюнев склад, вдъхновил Димитър Димов да напише романа „Тютюн“, е издадено през 2010 г. – по времето на Славчо Атанасов като кмет на Пловдив, обясни архитект Вили Раева пред „Площад Славейков“. Раева днес е в пенсия, но по времето на разрешението е работела в Института по паметниците на културата и е свидетел на процесите около сградата на ул. „Одрин“ в града на тепетата.

„През 2010 г. е получено строителното разрешение, което през 2014 г. е презаверено“, каза Раева.

Думите на главния архитект на Пловдив Румен Русев, че не помни кога е издадено разрешението, Раева коментира така:

„Няма как да не знае, научих покрай дебатите, че той го е подписал – той присъстваше на тях, така че няма как да не си е припомнил поне…“

В понеделник багерите бяха посрещнати на място от жива верига край сградата и цялостното й разрушение бе осуетено. Междувременно от Министерство на културата разпоредиха днес проверка по случая.

Вили Раева обясни пред „Площад Славейков“ че обектът е част от архитектурен ансамбъл и задължително е било нужно проектите да се съгласуват с Института за паметници на културата, а това не е направено.

Сградата е паметник на културата от 1977 година, съобщават от Министерството на културата. Складът се намира на територията на групов паметник – историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена за такава с Протокол №5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

В крайна сметка инспекторатът на висшето арт ведомство разпореди спиране на събарянето на сградата на ул. „Одрин”. Министерството ще сезира прокуратурата за случая.

Според Раева тютюневият склад трябва да бъде възстановен – доколкото е възможно. За да стане това, трябва да има много точно заснемане на обекта, а не е ясно дали е направено такова. Но възстановката би могла да стане на базата на снимки, да се направи интерпретация – за да има поне приблизителен спомен за нея.

Възстановката няма да бъде само за сметка на собственика, вероятно и Общината трябва да участва в повторното вдигане на тютюневия склад.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg