Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разрешиха убийството на мечката, нападнала жена край Белица

Животното ще бъде отстреляно, само ако нападне къща в града, заяви кметът на Белица

В гората над Белица мечките са често срещани, но това е първият инцидент с нападение над човек. Снимка: „Четири лапи“ - Разрешиха убийството на мечката, нападнала жена край Белица

В гората над Белица мечките са често срещани, но това е първият инцидент с нападение над човек. Снимка: „Четири лапи“

Министерство на земеделието издаде разрешително за отстрела на дивата мечка, нападнала жена в гората край Белица. Животното е определено като опасно за хората, но засега разрешението от Министерството няма да влезе в сила, уверява кметът на града Радослав Ревански, цитиран от Би Ти Ви.

Инцидентът се случил на 2 юли, петък. Жена излязла в гората за гъби край Парка за танцуващи мечки, популярна туристическа дестинация в района, когато внезапно била нападната от животното. Тя е с дълбоки рани, но без опасност за живота. Още в деня на нападението кметът на града е поискал разрешително за убийството на мечката.

Случаят предизвика широк дебат в социалните мрежи и бе създадена петиция срещу умъртвяването на мечката. Към днешна дата подписката е събрала над 33 хил. поддръжници. Фондация „Четири лапи“, която управлява парка за мечки край Белица съвместно с фондация „Бриджит Бардо“, също се противопостави на отстрела на животното.

„Съчувстваме за случилото се с жената и се надяваме тя да се възстанови бързо. Твърдо вярваме в ефективното опазване и управление на вида кафява мечка в Европа и сме на мнение, че националните правителства са отговорните лица за прилагането на план за адекватни действия, който да включва стратегии, с които да се минимизира възможността за конфликти между хора и мечки и за активно обучение на общността – казват от организацията в изявление, споделено публично във Фейсбук. – Ние сме на разположение, за да предложим експертиза и да подпомогнем властите с нашия опит, когато е необходимо.“

Разрешителното за отстрел ще бъде използвано само в случай, че мечката нападне къща в рилския град, увери Ревански.

Неясно остава как ще бъде разпозната участвалата в инцидента мечка – от Парка, дом на почти 20 кафяви мечки, спасени от мизерни условия, обърнаха внимание, че на територията на инцидента мечките са често срещани.

Часове след като решението на Министерството стана ясно, активисти организираха протест против отстрелването на мечката, който ще се състои днес, на 5 юли, пред Министерски съвет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg