Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разсекретени швейцарски документи: Руският патриарх Кирил е бил шпионинът „Михайлов”

Гундяев е бил свързан и с продажбата на нефтени квоти от църквата през 90-те години

Руският патриарх Кирил, роден като Владимир Гундяев, разсекретен като шпионина Михайлов. Снимка: Руска патриаршия - Разсекретени швейцарски документи: Руският патриарх Кирил е бил шпионинът „Михайлов”

Руският патриарх Кирил, роден като Владимир Гундяев, разсекретен като шпионина Михайлов. Снимка: Руска патриаршия

Руският патриарх Кирил през 70-те години е бил шпионин в Швейцария, става ясно от разсекретени документи на швейцарското разузнаване, публикувани с подробен анализ в швейцарския вестник „Sonntags Zeitung“.

Свещеникът е бил активен сътрудник на тайните служби в Швейцария от 1969 до 1989 г., след което се е върнал в СССР и е започнал бързо да расте в църковната йерархия.

По това време федералната полиция на Швейцария е поддържала досие за бъдещия патриарх на Русия. В качеството си на представител на Световния съвет на църквите в Женева той е имал поръчение да събира информация за другите членове на Съвета и да оказва положително влияние върху позицията на САЩ и НАТО по отношение на Съветския съюз.

Патриарх Кирил е посещавал Швейцария 43 пъти, отбелязва изданието. Там живее неговият племенник, който в момента управлява църквата „Рождество Богородично“ в Женева. В началото на войната тя беше белязана от противници на войната със знака Z и антивоенни лозунги.

Руският патриарх изцяло поддържа политиката на президента Путин и непрекъснато говори за пагубното влияние на Запада, напомнят от „Sonntags Zeitung“. Засега обаче Швейцария все още не е наложила санкции над него.

Когато през 1969 г. 24-годишният свещеник Владимир Гундяев пристига от Москва в Женева като официален представител на руската църква в Световния съвет на църквите, той бързо спечелва доверието на руските емигранти.

Беше самоуверен, честолюбив и имаше много силен глас“, спомня си жител на Женева, цитиран от изданието.

Антоан Нивер, професор по руска култура, разказва, че Гундяев е имал блестящо интелектуално образование, умеел е да се представя в обществото и добре да импровизира. Бившият консул от посолството на СССР в Женева, офицерът от КГБ Вадим Мелников в мемоарите си пише за Кирил, че е бил красив и ухажван от жените.

Той описва Гундяев като веселяк, който си падал по партита с коняк и шампанско. Освен това обичал да се разхожда по планините.
От разсекретените файлове на швейцарското разузнаване става ясно, че Кирил е работил за руската Държавна сигурност в Женева под псевдонима „Михайлов“. Работният му картон показва 37 записа от юли 1969 до февруари 1989 г. В два от тях се споменава, че свещеникът е в списъка на съветските чиновници, спрямо които са „взети мерки“. Не е уточнено какви са били те.

Германският богослов Герхард Безиер пише, че КГБ е искало да повлияе на Световния съвет на църквите през 70-те и 80-те години, за да намали критиките за ограничаване на свободата на вероизповедание в СССР, и да увеличи забележките си към САЩ и съюзниците им.

Кирил се връща в СССР през 1974 г. след автомобилна катастрофа, която започва да предизвиква много въпроси. Но остава член на Световния съвет на църквите и непрекъснато се връща в Швейцария. Особено през зимата, защото е голям любител на зимните спортове.

Сред швейцарските приятели на Владимир Гундяев е било семейство Саворети, притежаващо огромен апартамент с изглед към Женевското езеро. През 60-те години роденият в Италия Пиеро Саворети е започнал да изнася за СССР италианските автомобили „Фиат“. Днес вдовицата му Нина разказва на журналистите от „Sonntags Zeitung“, че се е запознала с Кирил в Женева в началото на 80-те, когато той започнал все по-често да гостува в къщата им в италианската долина Аоста, където често идвал, за да кара ски.

Един от синовете на Саворети е живял по-късно в Москва, но е напуснал Русия, когато е бил обвинен в кражба на 20 милиона евро от руски банки. Неговият брат неотдавна в интервю за италиански медии е споменал, че брат му е работил за Кирил и „се е занимавал с определени неща“.

Говори се, че Кирил притежава собствен имот в Швейцария, но вдовицата на Саворети твърди, че това е лъжа. Подкрепя я и племенникът на Гундяев, а и журналистите не са успели да открият документация за наличието на собственост.

Все пак Кирил, като глава на Руската православна църква, разполага с имоти там. Близо до малката църква в женевското предградие Шен Бужер, където служи племенникът на Гундяев, има вила, купена от РПЦ през 1987 г. с разрешението на Горбачов. Там в момента живее племенникът на Гундяев.

След разпада на СССР православната църква преживява възраждане в началото на 90-те години. Спешно са ѝ нужни пари, за да възстанови инфраструктурата си, разрушена от комунистите. Затова новата руска държава ѝ предоставя търговски привилегии – църквата има право да внася цигари и да изнася морски продукти и скъпоценни камъни, като оставя печалбата за себе си.

Търговията с нефт е още по-доходоносна и църквата я реализира през Швейцария. Тогавашният патриарх Алексий ІІ летял до Женева с частен самолет през 90-те и продавал отпуснатите от правителственото нефтени квоти, разказва бивш офицер от швейцарската федерална полиция. Алексий също работел за КГБ. В Женева го съпровождал загадъчният руски бизнесмен Виталий К. Описват го като „студен блондин като Путин. Говорел малко и само на руски, с преводач“.

През 1998 г. швейцарските власти започват разследване срещу църковния бизнесмен Виталий К. по подозрения в пране на пари. Милиони швейцарски франкове в сметките му били блокирани. Шест години по-късно делото било прекратено „заради отказ от сътрудничество на руските власти“. По това време Виталий вече бил напуснал Швейцария, оставяйки множество неплатени сметки.

От 1998 до 2008 г. отговорник за външните връзки на РПЦ бил именно днешният патриарх Кирил. Той бил много близък на Алексей ІІ. Било му разрешено да открие и собствена швейцарска банкова сметка, в която имало стотици хиляди франкове. Твърди се, че били за разходи за Световния съвет на църквите.

След като бил избран за патриарх през 2009 г., Кирил Гундяев спира да прикрива заможността си. Той живее в официална резиденция край Москва, има вила в престижната московска „Рубльовка“, имоти край Санкт Петербург, чийто ремонт е струвал на руската държава около 40 млн. швейцарски франка.

Когато Кирил пожелае почивка, заминава на черноморското крайбрежие, където църквата има дворец, наречен „Духовно-просветителски център“. На жителите на съседните села им е забранено да ловят риба и да пускат музика високо, докато патриархът е в резиденцията.

След анексията на Крим през 2014 г. Кирил продължава да поддържа тесни връзки със Швейцария. През декември 2016 г. дори изнася в Цюрих проповед в Руската църква. През 2019 г. няколко пъти се лекува в Швейцария.

След нахлуването на Русия в Украйна патриарх Кирил спира да говори за любовта си към Швейцария, а вместо това заявява, че свещениците трябва да убеждават руските войници колко правилно е да загиват в името на „войната със Запада“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90