Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разшифроваха ДНК на Бетовен

Композиторът е пиел количества алкохол, които днес се смятат за опасни за черния дроб

Все още не са изяснени причините за прогресиращата глухота на Бетовен. Репродукция: Портрет на композитора от Карл Щилер/Уикипедия - Разшифроваха ДНК на Бетовен

Все още не са изяснени причините за прогресиращата глухота на Бетовен. Репродукция: Портрет на композитора от Карл Щилер/Уикипедия

Група учени от университета в Кеймбридж разшифрова ДНК на немския композитор Лудвиг ван Бетовен, но не успяха да определят причината за преждевременната му смърт, разказва Би Би Си. Учените, ръководени от Тристан Бег, анализираха кичури коса на композитора, съхранявани в частни колекции. Известно е за наличие на 8 такива кичура, но само 5 от тях са признати за автентични.

Въз основа на генната секвенция е установено от какви болести е страдал Бетовен. Роден през 1770 година, в началото на 1800 г. композиторът започва да губи слуха си, а когато навършва 48 години остава напълно глух. Умира през 1827 г. във Виена. За причините за смъртта му се спори практически веднага след настъпването ѝ, но вече два века не е намерен отговор.

Учените от Кеймбридж също не са категорични по въпроса, но са успели да изяснят, че той е имал генетично предразположение към болести на черния дроб, което се задълбочавало от пристрастеността му към алкохола. В края на живота си Бетовен е бил заразен и от хепатит В.

Тристан Бег е заявил пред Би Би Си, че музикални анализатори, изучавайки произведения и записки на композитора от последните 10 години от живота му, са изразили мнение, че той е употребявал алкохол редовно. Обемите обаче е трудно да се изчислят.

Макар повечето от неговите съвременници да твърдят, че по стандартите във Виена от ХІХ век употребата е била умерена, става дума за дози алкохол, които днес се смятат вредни за черния дроб“, твърди Бег.

Това, заедно с хепатита, може да е станало причина композиторът да развие цироза.

Генетичният анализ на кичурите коса не е изяснил каква е била причината за прогресиращата му глухота. Изследванията ще продължат, съобщават от екипа.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС