Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Разследване на Би Би Си: Сексуално насилие вместо „духовно лечение“

Практика в Мароко и Судан, наречена „лечение с Корана“, прилагана на жени

Жените в ислямския свят знаят, че ако се оплачат от сексуално насилие, самите те ще бъдат обвинени. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Разследване на Би Би Си: Сексуално насилие вместо „духовно лечение“

Жените в ислямския свят знаят, че ако се оплачат от сексуално насилие, самите те ще бъдат обвинени. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Таен свят на сексуално насилие и експлоатация на жени от страна на „духовни лечители“ в мюсюлманския свят са разкрили разследващи журналисти от арабската секция на Би Би Си.

Духовното изцеление, известно като „лечение с Корана“, е популярна практика в мюсюлманския свят. Лечителите са посещавани основно от жени, които вярват, че могат да решат проблемите си и да излекуват болести, като изгонят „злите духове“, известни като „джинове“ в исляма.

В продължение на малко повече от година репортерите са разговаряли с 85 жени и са разобличили 65 така наречени „лечители“ в Мароко и Судан, където тази практика е особено популярна. В хода на разследването журналистите са се свързали с неправителствени организации, с представители на съдебната власт, с адвокати и с много жени, събирайки и проверявайки разказите за жестоко и неподобаващо отношение от страна на „лечителите“.

Една от репортерките под прикритие преминава „терапевтичен курс“ при един от измамниците, който се опитва да я докосва по унижаващ начин. Тя успява да избяга от него.

Журналистите разказват и някои от историите, които звучат потресаващо. Далал (името на жертвата е променено) се обръща към „духовен лечител“ в градче недалеч от Казабланка преди няколко години, за да се излекува от депресия. По това време тя е на 20 години. Според „лечителя“ депресията ù била предизвикана от „джин любовник“, който я е обладал. По време на сеанса измамникът ù дава да помирише някакво вещество, което нарекъл „мускус“, но Далал предполага, че е било някакъв наркотик, защото тя губи съзнание. Когато се събужда, открива, че е била изнасилена. Не разказва на никого, защото изпитва срам и знае, че обвинената ще бъде тя. След няколко седмици разбира, че е бременна, изпада в ужас и започва да мисли за самоубийство. Отива отново при насилника си, а той ù отговаря, че вероятно е забременяла от „злия дух“. Далал успява да скрие случката от семейството си, ражда момиченце, но отказва дори да го погледне и го дава за осиновяване.

Много от жените, с които репортерите разговарят, са категорични, че ако разкажат за насилието, по всяка вероятност ще бъдат обвинени, че сами са предизвикали събитията. Затова почти никоя от тях не е казала дори на най-близките си и е немислимо да се оплачат в полицията. Имало и такива, които вярвали, че ако разкажат за случилото се, „джиновете“, които са ги „обладали“, ще се ядосат и ще им отмъстят.

Савсан от Судан разказва пред Би Би Си, че когато съпругът ù напуснал дома ù, за да живее с втората си жена, което е негово право по законите на шариата, тя изпаднала в нищета и се обърнала за помощ към „лечителя“. Искала от него някаква отвара, която да накара мъжа ù да се отнася по-добре с нея. Измамникът предлага обаче друг метод – ще прави секс с нея, а получените биологически секрети ще превърне в настойка, която тя да даде на мъжа си. Казал го спокойно, убеден, че нищо не го застрашава.

Той беше сигурен, че няма да кажа на полицията, на съда и дори на мъжа си“, казва Савсан, която отказала това „лечение“.

Три от 50-те жени, интервюирани в Судан, посочили един и същ религиозен лидер – шейх Ибрахим. Той ги насилвал и манипулирал.

Хората не могат да приемат или да повярват, че шейховете говорят и правят такива неща. Как да намеря свидетели? Никой не ме е виждал в стаята с него!“, разказва Афаф, която се е опитала да се защити от шейх Ибрахим.

Репортерката под прикритие отива именно при религиозния лидер, за да събере повече улики. Тя се представя за пациентка на име Рим, страдаща от безплодие. Шейхът ù казва, че ще се моли за нея и че ù е приготвил бутилка с целебна вода, известна като „махая“, която да изпие вкъщи. После седнал много близо до нея и поставил ръката си на корема ù. Тя го помолила да я махне, но вместо отговор той започнал да я движи, приближавайки се до интимните ù части. Рим избягала от стаята.

Бях ужасена, това беше потресаващо“, пише тя по-късно.

Репортерката е убедена, че това не се случва за пръв път в приемната на шейх Ибрахим.

Властите на Мароко и Судан са били официално информирани от журналистите за събраните от тях доказателства. Директорът на отдела за семейството и обществото в Министерството по исляма в Судан Алаа Абу Заид е отказал да повярва, че има толкова много свидетелства от жени за извършено насилие. В крайна сметка обаче е признал, че липсата на регулации в сферата на „духовното лечение“ е породила хаос и че този вид дейност „се използва като професия от тези, които нямат работа“. Според него обаче политическата нестабилност в страната няма да позволи проблемът да бъде решен скоро.

Министърът по исляма в Мароко Ахмед Туфик е бил категоричен, че духовните лечители не бива да бъдат ограничавани от каквото и да е законодателство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС