Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Разследват Божидар Димитров за конфликт на интереси

Сключил договор с дъщеря си и племенниците си по времето, когато бил директор на НИМ

Божидар Димитров на Учредителното събрание на движението „Кубрат“ в началото на месец март тази година. Снимка: БГНЕС - Разследват Божидар Димитров за конфликт на интереси

Божидар Димитров на Учредителното събрание на движението „Кубрат“ в началото на месец март тази година. Снимка: БГНЕС

Божидар Димитров е обект на разследване на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество заради подозрения в конфликт на интереси. Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) сключил договор с фирма на дъщеря си и племенниците си през 2015-а, когато оглавяваше институцията, съобщиха от Би Ти Ви.

Подозрението за извършено престъпление се поражда от публикации в медиите, че музеят има спорни търговски взаимоотношения с дружеството „Акшаена-2007“ ООД, но след провеждане на разследването се оказва, че взаимоотношенията са и семейни – дъщерята и племенниците на Димитров са собственици на фирмата.

Първият договор от 2015-а е за изработването на хиляда каталога за колекция, което струва на НИМ 19 800 лв. Сумата е платена на два пъти, но от поръчаните (и вече платени) каталози в музея отиват само половината и то със закъснение две години от посочения в споразумението срок. Името на Божидар Димитров стои и под двете платежни нареждания.

Вторият договор е датиран от същата година и отново е за отпечатването на хиляда екземпляра печатни издания за 15 хил. лв. Този път НИМ получава уречения брой книги в срок, а платежните отново са подписани от тогавашния директор на музея, посочват от „Дневник“.

За да се избегне конфликтът на интереси, Димитров е можел да упълномощи свой заместник да подпише платежните, като с това би се освободил от задължението името му да фигурира под документ, който изплаща големи суми на фирмата на близките му. Въпреки това, той не се е възползвал от тази възможност, а сигнал за проблем не е подаден.

Божидар Димитров, който се пенсионира на 1 ноември 2017-а, все още не е коментирал случая.

От „Дневник“ припомнят обвиненията срещу историка, отправени от депутати на БСП през есента на миналата година, също разследвани от Антикорупционната комисия. През 2015-а, при работа по проекта за укрепване на археологическия обект „Плиска“, Димитров отново възлага изпълнението на задачите на близко до него дружество, чийто собственик е племенникът му. На фирмата е платено от НИМ, но тогава Димитров отрича, че музеят е дал пари на дружеството (по този случай няма как да се установи конфликт на интереси, тъй като няма сключен договор между музея и сдружението).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg