VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Зелената книга“ филм на годината, „Бохемска рапсодия“ с 4 оскара

Хронология на наградите от церемонията в „Долби тиътър“, Лос Анджелис

Рами Малек получи „Оскар“ за ролята на Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“. Снимка: Стопкадър Кино Нова - „Зелената книга“ филм на годината, „Бохемска рапсодия“ с 4 оскара

Рами Малек получи „Оскар“ за ролята на Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“. Снимка: Стопкадър Кино Нова

Наградите „Оскар“ започнаха в „Долби Тиътър“, Лос Анджелис, без много увъртане – с две изпълнения на „Куийн“, няколко бързи шеги и веднага бе връчена първата статуетка на вечерта. След „We Will Rock You“ и „We Are the Champions“, за най-добра актриса в поддържаща роля наградата получи Реджина Кинг за „Ако Бийл Стрийт можеше да говори“.

„Да бъда тук, представяйки един от най-великите хора на изкуството, Джеймс Болдуин, е направо сюрреалистично… Господ е благосклонен“, каза Кинг.

Реджина Кинг бе първата призьорка на наградите „Оскар“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оскарът за пълнометражен документален филм бе присъден на „Free Solo“. От екипа благодариха от сцената на „Нешънъл Джиографик“, че са наели жени и чернокожи актьори, „за да стане филмът по-хубав“.

Номиниран в осем категории, „Вице“ получи първата си награда за вечерта за грим и прически. Първата статуетка от номинирания в седем категории „Черната пантера“ взе за костюми. Впечатляваща бе и Мелиса Маккарти, анонсираща номинациите – самата тя има номинация за главна женска роля („Можете ли да ми простите?“).

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Актрисата Мелиса Маккарти обяви номинациите за костюми във впечатляващо облекло, обсипано със зайци – по модела на героинята на Оливия Колман от „Фаворитката“. Снимка: Стопкадър Кино Нова

Последва втори „Оскар“ за „Черната пантера“ – за дизайн.

От десет номинации „Рома“ получи първия си „Оскар“ за операторско майсторство – първи от четирите лични номинации за Алфонсо Куарон:

„За мен въпросът, докато снимах филма, беше какво ли би направил Любецки (когото Куарон кани първоначално за оператор, но той е бил зает и режисьорът се принудил сам да снима филма – бел. ред.)“.

Първата награда от четирите си лични номинации Алфонсо Куарон получи за операторско майсторство за филма „Рома“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оскарите за звуков монтаж, звуков микс и филмов монтаж бяха дадени на „Бохемска рапсодия“.

„Рома“ получи втория си „Оскар“ за вечерта за чуждоезичен филм.

„Аз израснах, гледайки филми на чужди езици – „Гражданинът Кейн“, „Рошамон“, „Челюсти“, „Кръстникът“… Филмите не са вълни, филмите са океан. Брегът, от който тръгна моят океан, е Мексико“, каза Куарон.

Махершала Али триумфира с оскара за поддържаща мъжка роля за „Зелената книга“.

Махершала Али спечели втория си „Оскар“ за ролята на Дон Шърли в „Зелената книга“. Снимка: Стопкадър Кино Нова

„Спадър-мен: В Спайди-вселената“ е призьорът за пълнометражен анимационен филм. За късометражен анимационен филм наградата отиде за „Bao“. Статуетката за късометражен документален филм получи „Period. End of Sentence“.

От четири номинации „Първият човек“ получи един „Оскар“ – за визуални ефекти.

Отличието за късометражен игрален филм прибра екипът на „Skin“.

Втория си „Оскар“ за вечерта „Зелената книга“ (от пет номинации) получи за оригинален сценарий. За адаптиран сценарий наградата отиде у „BlackKкlansman“.

В края на благодарствената си реч режисьорът на „BlackKкlansman“ Спайк Лий предупреди, че през 2020 година предстоят избори и „всички трябва на направим правилния избор и за изберем любовта, а не омразата“.

Третия си „Оскар“ „Черната пантера“ прибра за музика. За оригинална песен статуетката отиде у Лейди Гага („Роди се звезда“).

Рами Малек е носителят на„Оскар“ за главна мъжка роля за образа на Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“.

„Благодаря на „Куийн“, благодаря Ви, момчета, че поне за малко ми дадохте възможност да бъда част от вашата невероятна музика“, каза Малек.

Оливия Колман получи първия в кариерата си „Оскар“ за главна женска роля – кралица Анна във „Фаворитката“.

„Когато работех като чистачка, често си представях, че един ден ще взема „Оскар“ – но не знам дали ще се повтори“, каза Колман.

Щастливата Оливия Колман. Снимка: Стопкадър Кино Нова

Алфонсо Куарон получи втория си личен „Оскар“ за вечерта – за режисура, и трети за своя филм „Рома“.

На финала Джулия Робъртс обяви най-добрия филм: „Зелената книга“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg