Разум и чувства от Романтизма в зала „България“

В програмата произведения на Брух и Брукнер

Божидара Кузманова ще изпълни „Концерт за цигулка“ на Макс Брух, един от знаменитите инструментални опуси на XIX век. Снимка: Личен архив - Разум и чувства от Романтизма в зала „България“

Божидара Кузманова ще изпълни „Концерт за цигулка“ на Макс Брух, един от знаменитите инструментални опуси на XIX век. Снимка: Личен архив

Музика от Романтизма представя Софийската филхармония на 30 май в Зала „България“. Ще прозвучат емблематични произведения на двама от най-ярките представители на епохата – Макс Брух и Антон Брукнер.

Солист в концерта ще бъде Божидара Кузманова, която ще изпълни Концерта за цигулка на Брух, един от знаменитите инструментални опуси на XIX век, с характерния за нейния стил драматизъм и красива мелодичност. Изпълненията ѝ са „изразителни и страстни, с разум, но и с чувства“, пишат специалистите. Виртуозен музикант, българката живее във Виена – там преподава в музикално училище, но концертира често по света и записва за лейбъла „Paladino Music“.

Другото произведение в програмата на 30 май е „Симфония № 4“ от Антон Брукнер. Композирана през 1874-а, авторът ѝ продължава да работи върху нея и 14 години по-късно я издава в последната ѝ редакция.

Диригент на концерта ще бъде Найден Тодоров, обявен тази година за „Музикант на годината“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Америка за България

Bookshop 728×90