VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Разум и чувства от Романтизма в зала „България“

В програмата произведения на Брух и Брукнер

Божидара Кузманова ще изпълни „Концерт за цигулка“ на Макс Брух, един от знаменитите инструментални опуси на XIX век. Снимка: Личен архив - Разум и чувства от Романтизма в зала „България“

Божидара Кузманова ще изпълни „Концерт за цигулка“ на Макс Брух, един от знаменитите инструментални опуси на XIX век. Снимка: Личен архив

Музика от Романтизма представя Софийската филхармония на 30 май в Зала „България“. Ще прозвучат емблематични произведения на двама от най-ярките представители на епохата – Макс Брух и Антон Брукнер.

Солист в концерта ще бъде Божидара Кузманова, която ще изпълни Концерта за цигулка на Брух, един от знаменитите инструментални опуси на XIX век, с характерния за нейния стил драматизъм и красива мелодичност. Изпълненията ѝ са „изразителни и страстни, с разум, но и с чувства“, пишат специалистите. Виртуозен музикант, българката живее във Виена – там преподава в музикално училище, но концертира често по света и записва за лейбъла „Paladino Music“.

Другото произведение в програмата на 30 май е „Симфония № 4“ от Антон Брукнер. Композирана през 1874-а, авторът ѝ продължава да работи върху нея и 14 години по-късно я издава в последната ѝ редакция.

Диригент на концерта ще бъде Найден Тодоров, обявен тази година за „Музикант на годината“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg