Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Реакции за статуята на Даяна: Изобразена е като нова Богородица, защо?

Има слаба прилика с принцесата, а непознатите деца покрай нея подканват да бъде разглеждана като религиозна фигура, казват коментаторите

Статуята на принцеса Даяна бе открита от синовете ѝ принц Хари и принц Уилям. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Реакции за статуята на Даяна: Изобразена е като нова Богородица, защо?

Статуята на принцеса Даяна бе открита от синовете ѝ принц Хари и принц Уилям. Снимка: ЕПА/БГНЕС

От „доста мъжествена“ през „странна и безжизнена“ до „чудесна“ варират коментарите за новата статуя на принцеса Даяна, открита официално вчера от синовете ѝ принцовете Уилям и Хари. Монументът бе показан пред публика на 1 юли, денят, в който принцесата на Уелс щеше да навърши 60 години.

Бронзовата творба, инсталирана в т. нар. Потънали градини в двореца Кенсингтън – любимото място за разходки на кралската особа – е изработена от Иън Ранк-Бродли и изобразява Даяна с три деца край себе си, символ на завета ѝ. Поръчана е от кралското семейство, и по-конкретно от Хари и Уилям, преди четири години.

„Това е трудна работа“, коментира пред „Арт Нюзпейпър“ арт критик, който е пожелал да остане анонимен.

Монументът предизвика широка дискусия в социалните мрежи.

„Може би ще свикна, но е малко плашеща“, коментира един потребител.

„Уловена е нейната чиста същност – казва друг. – Чудесна е.

Принцовете Хари и Уилям, които за първи път се появиха пред обществото след погребението на принц Филип, благодариха на скулптора за неговата „изключителна работа“ в общо изявление.

Но интернет не подмина някои въпроси, например: кои са децата около принцесата? Оказва се, че трите фигури символизират „универсалността и въздействието на посланието на принцесата върху поколенията“, обясниха в изявлението си Хари и Уилям, но потребители изразиха разочарованието си.

„Натъжих се, че фигурите на децата не изобразяват Уил и Хари – споделя потребител в Туитър, цитиран от „Индипендънт“. – И все пак щеше да е странно, ако бяха направили техни мини статуи, но определено е по-странно, ако статуята на майка им е заобиколена от случайни деца.“

Случайните деца в композицията озадачиха повечето британци. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не липсваха и подигравки:

„Колко подходящо за 2021 г., че Уил се е трансформирал в момче от малцинствата, а Хари е избрал да се идентифицира като младо момиче“.

Дали чертите на Даяна от статуята са по-мъжествени, отколкото фотографиите изобразяват, съвсем не е най-големият проблем на този монумент. Трите непознати деца навеждат на мисълта, че Даяна е изобразена като съвременна Богородица – закрилница и майка на всички деца, коментира арт критикът Джонатан Джоунс в „Гардиън“.

„Това е религиозно изображение, което отговаря на най-сладникавите аспекти от преклонението пред Даяна – пише той. – Тя заслужава да бъде запомнена. Но трябва ли да бъде превърната в гигантска божествена закрилница на всички деца? Ако Хари и Уилям я виждат така, това си е тяхна работа. Но това изглежда като началото на нова религия. Може и така да е, но със сигурност религията не е за любителите на изкуството. Може би дори не е и за онези, които най-искрено вярват в Даяна, но емоционалният символизъм на статуята е подкопан от нейната естетическа отвратителност.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС