VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Речта на Мерил

Елитите сред демократите не си дадоха сметка, че речи като тази на Мерил Стрийп на наградите „Златен Глобус“ ядосват цели прослойки в „незвездна“ Америка и накараха много хора реакционерски да гласуват за Доналд Тръмп. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Речта на Мерил

Елитите сред демократите не си дадоха сметка, че речи като тази на Мерил Стрийп на наградите „Златен Глобус“ ядосват цели прослойки в „незвездна“ Америка и накараха много хора реакционерски да гласуват за Доналд Тръмп. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мерил Стрийп е най-добрата актриса в света. Освен това каза верни неща. Но в случая става дума за друго.

Да си представим един обикновен човек, с всичките му битови проблеми, несигурен за времената, в които живее. Той гледа церемонията по връчването на Златните Глобуси и слуша речта на Мерил Стрийп, която получава награда. Тоалетът ѝ струва повече от колата му. Дали този човек си казва:

„Добре, че е Мерил Стрийп да разбера как стоят нещата в тая страна.“

А дали преди речта се е питал, обикаляйки нервно в хола:

„Ох, светът е озверял, векът е разглобен, а аз не мога да си изплащам кредита – къде е Мерил Стрийп да обясни всичко това? Тя беше толкова добра във „Флорънс“ тази година! Пък и е играла Маргарет Тачър, значи разбира от политика. Защо мълчи? Мерил!“

Допускам, че може би все пак не си казва това.

Елитите сред демократите не си дадоха сметка, че точно такива неща ядосват цели прослойки в „незвездна“ Америка и накараха много хора реакционерски да гласуват за Тръмп. Тези хора са озлобени и не искат снизходителни съвети от Холивуд, защото им изглежда лицемерно и претенциозно. Те не искат Шон Пен да им обяснява какво е положението в Ирак, Лео ди Каприо да ги хока за климатичните промени, а Фифти Сент да анализира финансовата криза. Утре у нас Гери Никол може да заговори за външния дълг със същата степен на квалификация. Celebrity не е диплома, нито титла, но в Холивуд са убедени, че е. Това дразни милиони. И подразнените хора, понеже имат проблеми, не се интересуват от нюансите. На тях не им пука, че Мерил Стрийп например е наистина образована, а не празноглава звезда, учила е в Йейл и т.н.

В някакъв смисъл точно снизхождението към тези подразнени хора (а каквито ще да са, те гласуват), в комбинация с издигането на доказано губещ, безличен кандидат, коства на демократите изборите. Резултатът е, че сега оранжевият кандидат е президент.

Наскоро имах възможността да кажа в едно предаване, че смятам Доналд Тръмп за интернет трол. Защото той е такъв. Прави това, което правят троловете – плюе хората в Туитър, провокира, насъсква, сърди се и се пеняви за простотии. Лидерът на свободния свят през 2017-а е интернет трол! Човек би помислил, че като си лидер на свободния свят, надали ще имаш свободното време да тролиш, но не – като всеки трол, Тръмп има цялото време на света и го оползотворява онлайн. Забележителното при него е, че обикновено троловете са някакви убоги хорица с мизерен живот, а той е милиардер-президент, но въпреки това (!) намира време да троли! Тоест, тук си имаме работа с наистина впечатляваща дребнавост и внушитилен нарцисизъм. Нещо като холивудския нарцисизъм, но по-недодялан, защото все пак тролът не е актьор. Но е президент. Това дори и Мерил Стрийп вече не може да го поправи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС