Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Редактор на детски книги с ЛГБТИ-герои напуска Унгария след заплахи

Болдижар Наги е работил по книжката за „семейства на дъгата“, за която верига книжарници бе глобена 700 евро

Детайл от корицата на „Micsoda csalad!“ (Какво семейство!) - Редактор на детски книги с ЛГБТИ-герои напуска Унгария след заплахи

Детайл от корицата на „Micsoda csalad!“ (Какво семейство!)

Редакторът на изданието „Micsoda csalad!“ (Какво семейство!), заради което миналата седмица книжарници в Унгария бяха глобени, напуска родината си. Веригата „Лира Кьонив“ бе глобена с 250 хил. форинта (700 евро) за това, че не е означила „различното“ съдържание на детското издание, в което родителите на героите са еднополови двойки.

Болдижар Наги е получавал хомофобски обиди и заплахи заради работата си, споделя той пред „Ройтерс“. От 8 юли в Унгария е в сила нов закон, ограничаващ разпространението на информация за хомо- и транссексуалността сред непълнолетни. Наги, който е и литературен изследовател, журналист и преводач, взел решението да напусне страната още преди време, твърди той пред унгарския информационен портал „24.hu“. Той е хомосексуален и твърди, че е бил заплашван след публикуването на книжката „Micsoda család!“ (Какво семейство!), обединяваща преводите на две американски заглавия от писателя Лорънс Шимел.

Вижте още: ГЛОБИХА КНИЖАРНИЦИ В УНГАРИЯ ЗАРАДИ КНИЖКА ЗА „СЕМЕЙСТВА НА ДЪГАТА“

Болдижар Наги не за пръв път посреща атаки срещу работата си. Миналата година властите в Унгария яростно разкритикуваха редактираната от него книга „Meseország mindenkié“ (Приказната страна е за всеки), в която присъстват герои с увреждания, с различни цветове на кожата и с различни сексуални ориентации. Тогава премиерът Виктор Орбан обяви изданието за „хомосексуална пропаганда“, а друг политик от дясната партия „Фидес“ демонстративно разкъса книгата пред камери. В допълнение към това властите в Будапеща наредиха на издателството да постави предупреждение за съдържанието на „Страната на чудесата е за всеки“.

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРБАН ВЪЗМУТЕНО ОТ КНИЖКАТА „СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА Е ЗА ВСЕКИ“

Наги обявява решението си броени дни, след като оспорваният от ЕС унгарски закон, забраняващ разпространението на информация за хомо- и транссексуалността сред деца и младежи, влезе в сила на 8 юли. Редакторът се опасява, че това ще възпре книгоиздателската индустрия в страната да се бори за по-голямо присъствие на ЛГБТИ-тематиката в литературата. В момента има голяма несигурност за бъдещето на този бизнес, отбелязва той и заявява, че ще продължи работата си, но вече не се чувства добре в собствената си държава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg