Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Редят ценни картини от личната колекция на Вазов

Изложбата в чест на 165 години от рождението на Иван Вазов ще бъде открита на 5 февруари в галерия "Средец". - Редят ценни картини от личната колекция на Вазов

Изложбата в чест на 165 години от рождението на Иван Вазов ще бъде открита на 5 февруари в галерия "Средец".

Ценни картини на Мърквичка, Антон Митов, Елисавета Консулова, Петър Морозов, Райко Алексиев, релефи на Андрей Николов и прочие изкуство от личната колекция на Иван Вазов ще бъдат наредени в столичната галерия „Средец“. Изложбата в чест на 165 години от рождението на писателя ще бъде открита на 5 февруари.

Експозицията включва над 30 творби, подарени на Вазов за двата му юбилея през 1895-а и 1920 г. Днес те са притежание на Националния литературен музей и Къща-музей „Иван Вазов”.

В изложбата ще бъдат показани две платна на Мърквичка – картината “Македонка”, подарък от дружество “Чех”, както и портретът “Старец”, личен дар от художника. Дело на Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата “В царството на самодивите” в Поздравителния адрес на „Славянска беседа” към Вазов за юбилея му пред 1895-а. Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов същата година. Две картини – “Портрет на проф. Иван Д. Шишманов” и “Цветя”, са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 и 1920 г. Художничката е и Вазова снаха, женена за Борис Вазов, най-малкият брат на поета.

В експозицията ще могат да бъдат видени и барелеф на писателя от Андрей Николов, както и портрети от Петър Морозов, Жеко Спиридонов, Георги Черкезов. Тук е и последният портрет на Вазов, рисуван от натура през 1916 г. от Георги Евстатиев, има и негови шаржове на Александър Добринов и Иван Славов от 1920 г.

“Морски пейзаж” от Евгения Шатц, “Ученик” от Георги Канели, “Курубаглар” от Петър Морозов и “Край морето” от Райко Алексиев са сред знаковите творби, които също ще бъдат показани на изложбата. Любопитни са и Поздравителните адреси до писателя, създадени от художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков.

Публиката ще види поръчаната във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани имената на Вазови творби, сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия му юбилей и менюто на „Юнион палас”, изработено от Стефан Баджов за втория юбилей на поета.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

kapatovo.bg