Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Референдум в СУ дали да има среща със Слави

Студентският съвет принуждава ректора да разреши визитата на Трифонов чрез онлайн подписка

Шоуменът Слави Трифонов трябваше да се види със студенти от СУ в петък в зала на Факултета по журналистика. Ректорът обаче не разреши. - Референдум в СУ дали да има среща със Слави

Шоуменът Слави Трифонов трябваше да се види със студенти от СУ в петък в зала на Факултета по журналистика. Ректорът обаче не разреши.

В СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе референдум дали на територията на вуза да има среща със Слави Трифонов. Решението е на Студентския съвет към университета, които се събраха, след като ректорът проф. Анастас Герджиков отказа визита на шоумена със студенти от Факултета по журналистика. Причина за отказа е правилникът на СУ, който забранява политическа дейност във висшето учебно заведение, а целта на визитата на Трифонов и неговата Редколегия е да обсъдят набирането на подписи за референдума, иницииран от телевизионното шоу.

Студентският съвет насрочи в сряда вечерта заседание, на което e решeно да принудят ректора да разреши гостуването на Трифонов на територията на университета. Всъщност, няма пречка срещата да бъде където и да е другаде – дори в зала „Арена Армеец“ или на стадион „Васил Левски“, където бяха последните два концерта на шоумена. Това ще стане чрез вътрешен референдум. Подписката ще бъде онлайн.

Представяме ви текста на решението на Студентския съвет към СУ:

„Уважаеми колеги,

във връзка със събитията от последните дни, а именно – поканата на студентите от II курс, специалност Журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“, отправена към г-н Станислав Трифонов и членовете на редколегията към „Шоуто на Слави“, ние – Студентски съвет към СУ, се чувстваме задължени да споделим с всички вас нашата позиция по въпроса, която ясно и обективно да ви запознае с всички обстоятелства, пред които бяхме поставени.

На проведеното на 12.01.2016 г. Общо събрание на Студентски съвет беше разгледана тази покана с единствената цел това събитие да бъде организирано по начин, по който ще достигне до по-голям кръг от студенти и ще получи по-голям обществен отзвук. Бе взето решението, че СС към СУ ще подкрепи желанието на студентите от II курс, Журналистика да се срещнат със Слави Трифонов и ще направи всичко възможно да организира това събитие като премести локацията му на територията на Ректората с цел удобство и достъпност. Още на следващия ден – 13.01.2016 г. членове на СС се срещнаха с ръководството на СУ, което обаче не подкрепи съвместната ни инициатива и не даде съгласието си такава да бъде организирана на територията на Университета, особено ако оператори на „Шоуто на Слави“ заснемат гостуването и го използват в предаването. Опасения бяха свързани с това, че не е уместно на територията на СУ да бъде организирана среща, която може да придобие политическа насоченост – както вероятно всички от вас са чули, името на Слави Трифонов напоследък се свързва със събирането на подписи за организиране на национален референдум.

В такъв случай, извънредно свиканото Общо събрание на СС взе решение, че най-добрият и демократичен начин е да бъде дадена думата на всички вас индивидуално – студентите на СУ „Св. Климент Охридски“. Всички вие ще имате достъп до онлайн система за провеждане на референдум – допитване до студентите на Университета, резултатите, от който ще покажат посоката на настроенията относно такава среща между Слави и студентите.

Първият проведен референдум в СУ, а именно този по въпроса с отварянето на входовете към Университета, пожъна голям успех – гласът на студентите беше чут и в крайна сметка волята им беше изпълнена. Това ни кара да се доверим на тази форма за допитване до обществото и отново да потърсим вашето мнение. Онлайн формата за гласуване вече е пусната в действие. С оглед на темповете, с които тези събития се развиват – крайният срок за гласуване е обявен до 16 ч. на 17.01.2016 г. (неделя). Избирателната активност, която е необходима за легитимността на това допитване, трябва да бъде не по-ниска от 13% от студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ (същата, каквато беше избирателната активност на изборите за конституиране на СС).

Студентски съвет към СУ „Св. Климент Охридски“ ще се съобрази с резултатите, които този Референдум покаже, и ще изпълни волята на студентите. Надяваме се, че с ежедневната си работа успяваме да Ви докажем, че нашата мисия наистина е „За помощ и подкрепа на студентските интереси и идеи!“

Към системата за онлайн гласуване (изисква се оторизиран достъп с име и парола за СУСИ, ако имате проблем с входа в системата или влизате, но не виждате анкетата изпратете писмо на survey@uni-sofia.bg).“

Вижте още: СЛАВИ ТРИФОНОВ ПРАВИ ИЗБОРИ ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО ЖУРНАЛИСТИКА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах