Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Регионалните библиотеки в София и Пловдив без държавни пари за нови книги

Приключи конкурсът за попълване на библиотечния фонд, обявен от Министерство на културата

Столична библиотека е надвишила разрешения бюджет от 25 хил. лева по програмата на Министерство на културата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Регионалните библиотеки в София и Пловдив без държавни пари за нови книги

Столична библиотека е надвишила разрешения бюджет от 25 хил. лева по програмата на Министерство на културата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Столична библиотека няма да получи средства за закупуване на нови книги по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“, обявена от Министерство на културата, сочат данни, публикувани в сайта на МК.

Причината е, че офертата, представена от библиотеката, е надвишавала 25 хил. лв. – ограничението за регионални библиотеки. Отхвърлени са и още от кандидатствалите. Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив няма да получи пари, защото не е приложила в офертата единичните цени на книгите, които е планирала да придобие, а само договорения процент отстъпка. Със същия аргумент е отхвърлена и библиотеката в Търговище. Заради липса на списъци с конкретни заглавия от конкурса отпадат библиотеките в Елена, Смолян и Ямбол. Библиотеката в Свищов няма да може да купи книги по тази програма, защото е вписана в регистъра на обществените библиотеки през 2019 г., а не през 2018 г.

Пълната сума от 25 хил. лв. за попълване на библиотечния фонд ще получат институциите във Варна, Кърджали, Габрово, Велико Търново, Видин, Стара Загора и Шумен.

Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще бъде финансирана с 24 998,68 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС