Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Регистър на свободните артисти прави Министерството на културата

В кина и театри ще бъдат инсталирани термокамери след края на изолацията

Снимка: Емил Л. Георгиев/Народен театър - Регистър на свободните артисти прави Министерството на културата

Снимка: Емил Л. Георгиев/Народен театър

Регистър на свободните артисти ще бъде създаден у нас благодарение на извънредното положение и социалните мерки в сектора, съобщи днес в сутрешния културен блок на БНТ министър Боил Банов. Предвиденото подпомагане на свободните артисти е практически събиране на база данни, която ще бъде използвана, за да бъдат регистрирани всички творци на свободна практика. България е последната държава в Европа, която все още не разполага с подобен регистър. Според министър Банов ние сме и държавата с най-много държавни културни институции. У нас в свободния сектор са само 25% от творците, а останалите са на държавна издръжка. В дефиницията за артисти се включват всички творци – актьори, художници, писатели, певци и др.

Мерките, за които вече има консенсус между институциите, са насочени към стабилизиране на културния сектор в дългосрочен план. Освен временната помощ – 3 минимални заплати и осигуровки за свободните артисти и 8 месеца гарантирани приходи за артистите по трудов договор – се обмислят и допълнителни стъпки. Фонд „Култура“ ще бъде захранен с допълнителни няколко милиона лева. Ще бъдат разширени и удължени програмите и проектите, които обявява Министерството на културата. Кандидатстването ще бъде улеснено, а средствата по тях за административни разходи ще пораснат от 10 до 35%, за да могат да се осигурят заплати на ангажираните в тях артисти за по-дълго време. Най-много средства ще дойдат от перото за капиталови разходи в бюджета на Министерство на културата. Парите за капиталови ремонти ще бъдат изцяло пренасочени за подкрепа на културните събития.

Това е работеща мярка, заяви министър Банов, и тя се възприема добре в Европа.

Артистите, които са регистрирали фирми, няма да могат да се възползват от социалните мерки в сектора. Те имат право да кандидатстват за помощ като малък и среден бизнес.

Ако извънредното положение се удължи, имаме готовност да удължим и разширим мерките, увери министърът, но сподели и увереността си, че на 13 май ситуацията ще бъде облекчена.

Тогава Министерството на културата предвижда да се опита да върне зрителите в театралните зали и кината, включително като инсталира термокамери на входовете им, за да са по-спокойни хората, които отиват на културно събитие.

Министър Банов спомена и за развитието на случая с колекцията на Васил Божков. Карантината е спряла процесуалните действия по случая, но след края на извънредното положение ще бъде продължено разследването.

Сега най-важно е да издържим, каза Боил Банов, а после идва ред на хората на изкуството да ни върнат усещането за нормалност.

На Великден ще се помоля винаги да съхраняваме духа си“, завърши той

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg