Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рей Бредбъри 10 години следен от ФБР

Основание за разследването станали визионерските идеи, развити в творбите му и преценявани в онези времена на постмаккартизъм като опасни

Записките, водени от агентите на ФБР и публикувани в „Дейли бийст” след 2012 г., се опитват да изградят връзка между писанията на Бредбъри и комунистическата идеология. - Рей Бредбъри 10 години следен от ФБР

Записките, водени от агентите на ФБР и публикувани в „Дейли бийст” след 2012 г., се опитват да изградят връзка между писанията на Бредбъри и комунистическата идеология.

Около годишнината от рождението на Рей Бредбъри (22 август) от забвение изплува странният интерес на ФБР към прочутия писател. Авторът на „Марсиански хроники“ е бил наблюдаван от служители на агенцията в продължение на 10 години – от 1959 до 1968 г.

Основание за разследването срещу Бредбъри вероятно станали визионерските идеи, развити в творбите му и преценявани в онези времена на постмаккартизъм като опасни, твърди „Фигаро“.

Записките, водени от агентите на ФБР и публикувани в „Дейли бийст” след 2012 г., се опитват да изградят връзка между писанията на Бредбъри и комунистическата идеология:

„Разследващият смята, че основната цел на тези автори на научна фантастика е да всяват страх сред широката публика, която, затънала в състояние на психологическа летаргия, близка до истерията, да мисли само за Трета световна война. Американците не биха могли да победят в такава война, защото моралният им дух ще бъде сломен”.

Повече от половин век по-късно прочитът на този доклад поставя обществото в недоумение. Очевидно във ФБР са притежавали преливащо въображение, достойно за писатели.

Антикомунизмът е една от фикс идеите на ЦРУ и ФБР между 1953 и 1975 г., след края на войната във Виетнам. Известни интелектуалци са подозирани в прокомунистически симпатии. Освен Рей Бредбъри, между тях са актьорът Чарли Чаплин, режисьорът Жул Дасен, писателят Томас Ман, майката на шампиона по шах Боби Фишер и др. Пълният списък бил изключително дълъг и съгласно класификациите в архивите на ФБР, той можел да бъде продължен до безкрай.

Рей Бредбъри научил за разработката срещу своята особа още приживе. Един от биографите му – Сам Уелър, разкрил негово идеологическо „досие” през 2005 г. – седем години преди смъртта на писателя. Фантастът изтъкна тогава безсмислието на работата на агентите на ФБР, заявявайки: „Никога нищо не съм крил през всичките тези години”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС