СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Рейксмузеум“ удвои колекцията си за разглеждане онлайн (линк)

Качени са над 709 хил. произведения на майстори като Рембранд, Ван Гог, Вермеер, Ван Дайк...

Ян Стен, „Веселото семейство“, 1668 г. Репродукция: „Рейксмузеум“ - „Рейксмузеум“ удвои колекцията си за разглеждане онлайн (линк)

Ян Стен, „Веселото семейство“, 1668 г. Репродукция: „Рейксмузеум“

Посещенията на културни институции намаляха драстично по време на пандемията, затова в „Рейксмузеум“ се завръщат към старо свое начинание – да дигитализират колекцията си. Холандският музей, който е сред най-притегателните туристически дестинации в Амстердам, удвои онлайн архива си и днес безплатно вече може да се разгледат над 709 хил. произведения.

Изображенията са с висока резолюция, детайлни описания и повечето от тях са свободни за ползване в публичното пространство, което означава че могат да бъдат изтегляни, надграждани и споделяни свободно. Творби на Рембранд, Вермеер, Ван Дайк,  Ван Гог и други холандски майстори могат да се разгледат тук.

„В това време на принудителна изолация, работите на Вермеер ни насочват към факта, че извънредната красота може да се намери и в нашите собствени стаи“, коментира за местно издание кураторът Фризо Ламертсе.

„Рейксмузеум“ е сред редицата музеи и галерии, които потърсиха публика онлайн по време на пандемията от Ковид-19. Програмата за дигитализиране на колекцията започва преди двадесетина години, но придобива съвсем ново значение днес.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg