„Рейксмузеум“ удвои колекцията си за разглеждане онлайн (линк)

Качени са над 709 хил. произведения на майстори като Рембранд, Ван Гог, Вермеер, Ван Дайк...

Ян Стен, „Веселото семейство“, 1668 г. Репродукция: „Рейксмузеум“ - „Рейксмузеум“ удвои колекцията си за разглеждане онлайн (линк)

Ян Стен, „Веселото семейство“, 1668 г. Репродукция: „Рейксмузеум“

Посещенията на културни институции намаляха драстично по време на пандемията, затова в „Рейксмузеум“ се завръщат към старо свое начинание – да дигитализират колекцията си. Холандският музей, който е сред най-притегателните туристически дестинации в Амстердам, удвои онлайн архива си и днес безплатно вече може да се разгледат над 709 хил. произведения.

Изображенията са с висока резолюция, детайлни описания и повечето от тях са свободни за ползване в публичното пространство, което означава че могат да бъдат изтегляни, надграждани и споделяни свободно. Творби на Рембранд, Вермеер, Ван Дайк,  Ван Гог и други холандски майстори могат да се разгледат тук.

„В това време на принудителна изолация, работите на Вермеер ни насочват към факта, че извънредната красота може да се намери и в нашите собствени стаи“, коментира за местно издание кураторът Фризо Ламертсе.

„Рейксмузеум“ е сред редицата музеи и галерии, които потърсиха публика онлайн по време на пандемията от Ковид-19. Програмата за дигитализиране на колекцията започва преди двадесетина години, но придобива съвсем ново значение днес.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах