Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Рейс“ от Сатирата на Гола месечина в Македония

Откриват международен фестивал в Скопие със спектакъл по Стратиев

Тончо Токмакчиев, Михаил Сървански, Александра Сърчаджиева и Петър Ладжев в сцена от „Рейс“, постановка на Здравко Митков. Снимка: Сатиричен театър - „Рейс“ от Сатирата на Гола месечина в Македония

Тончо Токмакчиев, Михаил Сървански, Александра Сърчаджиева и Петър Ладжев в сцена от „Рейс“, постановка на Здравко Митков. Снимка: Сатиричен театър

Представление от афиша на Сатиричния театър е на гастрол в Македония. „Рейс“ от Станислав Стратиев, история за абсурда на българския модел, ще открие международния фестивал „Гола месечина“ тази вечер в Скопие.

Спектакълът на режисьора Здравко Митков е с Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Светломир Радев и Петър Лъджев.

Това е 15-ата версия на Стратиевата пиеса за 40 години. Театралите отново и отново посягат към комедията, тъй като текстът, създаден като „езоповска критика към живота ни в тоталитарното общество“, е актуален и днес. Зрителят се озовава заедно с героите в раздрънкан, неспазващ маршрута си криволичещ рейс – матафора на днешна България. В него един по един се качват пътниците, всеки от които е обобщен типаж от националните ни характери. Затова и авторът не им дава собствени имена, а ги назовава според стереотипа, който всеки въплъщава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах