Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Река в Русия потече кървавочервена

Няма нищо библейско, най-вероятно има теч от металургичен завод

Официалните власти твърдят, че все още работят по установяването на източника на замърсяването. - Река в Русия потече кървавочервена

Официалните власти твърдят, че все още работят по установяването на източника на замърсяването.

Река в най-северния град в света стана кървавочервена, съобщава „Сибирски времена“. Но тази промяна едва ли крие библейска символика – тя най-вероятно е свързана със замърсяване от близкия металургичен завод „Надежда“, който произвежда никелов концентрат.

Фабриката, както и повечето такива в индустриалния град Норилск, е притежание на концерна „Норилски никел“, най-големия производител на никел в света. Засега оттам не потвърждават за теч, въпреки че твърдят, че упражняват постоянен мониторинг на околната среда.

Междувременно местни жители, цитирани от Ей Би Си, съобщават, че това не е първият път, в който река Далдикан става червена. Официалните власти твърдят, че все още работят по установяването на източника на замърсяването.

Местни жители съобщават, че това не е първият път, в който река Далдикан става червена.

Местни жители съобщават, че това не е първият път, в който река Далдикан става червена.

Норилск и съседният му град Дудинка са миннодобивен център. Развити са също металообработването, производството на строителни материали. Поради интензивния добив и преработка на тежки метали градът е сред 10-те най-замърсени градове в света.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Никеловата руда се претопява на място в Норилск. Процесът на топенето е пряка причина за тежкото замърсяване, смога и предимно киселинните дъждове в района. Замърсяването с тежки метали край Норилск е толкова силно, че вече е икономически оправдан добивът от повърхността на почвата, съдържаща икономически значимо количество платина и паладий.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах