Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Реконтра за Бокова. Ново писмо до ООН от Светлин Русев и Левчев

Нашето съсловие е силно разтревожено и огорчено от някои мерзки действия и компромати, пишат интелектуалци до Съвета за сигурност

Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата, твърдят авторите на откритото писмо, сред които са акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев, социологът Андрей Райчев, поетът Любомир Левчев. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Реконтра за Бокова. Ново писмо до ООН от Светлин Русев и Левчев

Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата, твърдят авторите на откритото писмо, сред които са акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев, социологът Андрей Райчев, поетът Любомир Левчев. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Контраписмо в защита на Ирина Бокова се отправи към Съвета за сигурност към ООН. В началото на месеца към посланиците в организацията бе изпратен имейл от кинорежисьора Евгений Михайлов, в което той посочваше, че българското правителство е номинирало Бокова под натиск „от крайно лява коалиционна партия, която заплаши, че ще го свали“. По-късно се появи контрапризив от Франция, подписан и от философа Юлия Кръстева. А сега от българските академични среди идва ново писмо – подписано от акад. Антон Дончев, акад. Стефан Воденичаров, акад. Светлин Русев, акад. Георги Марков, проф. Огнян Герджиков, социологът Андрей Райчев, поетът Любомир Левчев, посланик Иван Гарвалов и др.

„Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата – пише в писмото, цитирано от агенция „Фокус“. – България е страна от Източноевропейската група и е една от най-старите страни-членки на ООН в тази група. Исторически, страната ни от векове е на кръстопътя между Запада и Изтока, между Севера и Юга, и това е поставило своя отпечатък върху историята ѝ. „Съединението прави силата” е българският девиз на националния герб, изписан и на фасадата на Народното събрание, исторически стожер на държавността ни, за да се знае от всеки достоен българин този завет, оставен ни от зората на българската държава преди 13 века.“

Авторите на писмото обясняват, че дейността на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО е „достойна за уважение и адмирация“, а поверената ѝ организация „днес е моралната съвест на човечеството в борбата за запазване на историческата памет на човешката хилядолетна цивилизация, за пресичане на престъпното културно прочистване и на опитите да бъдат заличени културните достижения и ценности в световната съкровищница – в Палмира-Сирия, Тимбукту-Мали, музеите в Багдад и т.н.“.

„Защото човечеството без история и култура би било като дърво без корени“, посочва се в текста.

Вижте още: КОНТРА-ПИСМО ОТ ФРАНЦИЯ: ЮЛИЯ КРЪСТЕВА ПОДКРЕПИ ИРИНА БОКОВА ЗА ШЕФ НА ООН

„Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата. ООН следва да възвърне онази тежест и авторитет, накърнени от политическите и икономически сътресения през последните 20 години, за да пребъдат Обединените нации стожерът на мира и сигурността в новата архитектура на света.

Нашето съсловие е силно разтревожено и огорчено от някои мерзки действия и компромати, уронващи авторитета и доброто име на България и на български граждани. Интелигенцията е гръбнакът на всяко общество и е моторът за развитието му, мерило за неговата зрялост. Затова ние държим да заявим, че българският народ се произнесе най-отговорно по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова и неговият и нашият вот е „Vox populis, vox Dei”. Решихме да адресираме към вас, господа посланици, това писмо и повторно открито и на висок глас да заявим нашата безрезервна подкрепа към Ирина Бокова. В новата история на ХХI-ия век българските президенти Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев, (2012–досега), министър-председателите Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева, заявиха официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН, постът на Генерален секретар.

Научните, дипломатически, културни и делови среди в България също се произнесоха открито чрез медиите в подкрепа на г-жа Ирина Бокова: Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, всички Творчески съюзи в България, Българска академия на науките, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска асоциация на жените-предприемачи и др.

Множество положителни отзиви и статии на авторитетни политически изследователи, публикувани в национални и международни медии, се произнесоха положително за достойнствата на г-жа Ирина Бокова, свързани с дейността на ООН.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах