POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рекорд: 200 хил. евро за картичка от Пикасо до Аполинер

Рисунката на гърба й - изключително ценна

Френските пощенски служби не доставили картичката до Аполинер, защото художникът написал името му на испански, а не на френски. - Рекорд: 200 хил. евро за картичка от Пикасо до Аполинер

Френските пощенски служби не доставили картичката до Аполинер, защото художникът написал името му на испански, а не на френски.

Пощенска картичка от Пабло Пикасо до поета Гийом Аполинер бе оценена на рекордните 166 000 евро (преди таксите) по време на търг в аукционната къща „Гартнер“ близо до Щутгарт, Германия, пише „Льо Поан“. Търгът е бил спечелен по телефона от „отвъдокеански колекционер“, чието име не се посочва.

Оспорваното наддаване, водено на немски, английски, френски и руски, е започнало от 100 000 евро. Щастливият собственик на картичката, на чийто гръб има рисунка на Пикасо, ще плати повече от 200 000 евро заедно с комисионните. Според „Гартнер“ картичката им е била предоставена от французин, който е „изтъкната личност от света на бизнеса“.

Предметът на развихрилите се страсти представлява панорама от птичи поглед на гр. По, изпратен от художника на 5 септември 1918 г. до неговия приятел Аполинер.

Картичката представлява снимка на град По отвисоко.

Картичката представлява снимка на град По отвисоко.

„Вместо обаче да напише няколко реда на гърба на картичката, художникът е надраскал рисунка, която може да се причисли към кубистичната му поредица „Натюрморт“, обясняват от „Гартнер“, които са потвърдили автентичността на рисунката с експерт.

Любопитно е, че картичката не е достигнала до своя получател. Пикасо е написал името на приятеля си на испански: „Дон Гилермо Аполинер“  – оригиналност, довела до връщането на документа при подателя, удостоен с надпис „неустановен получател“ от тогавашната парижка поща.

Няколко месеца след като е трябвало да получи картичката, Аполинер, ранен в главата през Първата световна война, издъхва, повален от испански грип.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg