Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рекорд: „Джурасик свят“ с над $500 млн. в първия си уикенд

Четвъртият филм от динозавърската поредица направи нещо невиждано в боксофиса

Преди „Джурасик Свят“ рекордът за най-силен дебют в световен мащаб се държеше от „Хари Потър и Даровете на смъртта“, който през 2011 г. спечели 483,2 милиона долара в първия си уикенд.  - Рекорд: „Джурасик свят“ с над $500 млн. в първия си уикенд

Преди „Джурасик Свят“ рекордът за най-силен дебют в световен мащаб се държеше от „Хари Потър и Даровете на смъртта“, който през 2011 г. спечели 483,2 милиона долара в първия си уикенд.

Четвъртата част от поредицата „Джурасик парк“ – „Джурасик свят“, стана първият филм в историята на киното, натрупал повече от 500 милиона щатски долара в дебютния си уикенд на голям екран. За по-малко от 72 часа той се превърна в най-гледаният филм във всички 66 страни, където бе излъчен, и събра 511 милиона долара приходи от билети.

Досега рекордът за най-силен дебют в световен мащаб се държеше от „Хари Потър и Даровете на смъртта“, който през 2011 г. спечели 483,2 милиона долара в първия си уикенд. Тройката допълва „Бързи и яростни 7“ с 397,6 милиона долара. Никое заглавие до момента не бе надскачало половин милиард за толкова кратко време.

Въпреки главоломния си успех по света, „Джурасик свят“ не успя да се изкачи на първото място в историята на американския боксофис със своите 204,6 милиона долара. Начело там е „Отмъстителите“, който през 2012 г. натрупа от кината в САЩ 207,4 милиона в дебютния си уикенд.

„Хората трябва да наричат динозаврите оригиналните супергерои. Те са точно толкова велики, колкото Железния човек, Супермен или Батман в момента“, казва боксофис анализаторът Джеф Бок пред „Варайъти“.

„Джурасик парк“ имаше огромен успех през 1993 г., когато спечели над 1 милиард долара в световен мащаб. Той бе последван от „Джурасик парк: Изгубеният свят“ четири години по-късно и от „Джурасик парк III“ през 2001 г. Последният обаче не бе харесан не само от критиката, но и от зрителите.

Според анализаторите днес успехът на „Джурасик свят“ със сигурност ще засили желанието на създателите му да възродят изцяло франчайза – за цяло ново поколение почитатели на динозаврите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg