Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорд: „Хобит“ продаден за 137 хил. паунда с елфически автограф от Толкин

Авторът подарил книгата навремето на една от любимите си студентки

Изданието е подарък за Катерина Килбрайд – Кити, една от студентките на Толкин в Университета в Лийдс през 20-те години на миналия век. - Рекорд: „Хобит“ продаден за 137 хил. паунда с елфически автограф от Толкин

Изданието е подарък за Катерина Килбрайд – Кити, една от студентките на Толкин в Университета в Лийдс през 20-те години на миналия век.

Първо издание на романа „Хобит“ от 1937 г. на Джон Толкин, с посвещение на елфически език от автора, се продаде на търг в Лондон за 137 хиляди паунда. С това постижение се надхвърля над два пъти рекорда, поставен от книгата през 2008 г. – тогава тя бе купена за 60 хиляди паунда.

Настоящото издание е подарък за Катерина Килбрайд – Кити, една от студентките на Толкин в Университета в Лийдс през 20-те години на миналия век. Четиристишието на елфически е част от „Изгубеният път“ на писателя, част от 12-томната му „История на Средната земя“.

„Хобит“ представя персонажа на Билбо Бегинс и пръстена, около който се върти историята в по-късната трилогия на Толкин „Властелинът на пръстените“ (1954 – 1955).

Посвещението на елфически език.

Посвещението на елфически език.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg