Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорд! „Кристис“ продаде изкуство за $850 млн.

Най-скъпо изгъргувани две платна на Уорхол общо за $152 млн.

Безименното платно на Сай Туомбли, рисувана през 1970-а, се продаде за 69,6 милиона долара. - Рекорд! „Кристис“ продаде изкуство за $850 млн.

Безименното платно на Сай Туомбли, рисувана през 1970-а, се продаде за 69,6 милиона долара.

Произведения на съвременното изкуство за около 850 млн. долара бяха продадени за един ден на търг в „Кристис“ в Ню Йорк. Това е рекорд е рекорд в световната история на аукционите.

От „Кристис“ обявиха, че са били купени 75 от 80 предложени на търга произведения на изкуството. Водещ лот на аукциона беше творбата „Троен Елвис“ на Анди Уорхол. За платното, нарисувано с мастило и сребърна боя през 1963 година, бяха платени 81,9 млн. долара. На него Краля на рока е представен като въоръжен каубой, който стреля с револвер.

Най-скъпо беше продаден „Троен Елвис“ на Анди Уорхол за 81,9 млн. долара.

Най-скъпо беше продаден „Троен Елвис“ на Анди Уорхол за 81,9 млн. долара.

За другата творба на Уорхол – „Четворен Марлон“, бяха платени 69,6 милиона долара. Картината показва холивудския актьор в образа на героя му Джони Страблър от филма „Дивият“ (1953), с кожено яке и яхнал мотоциклет.

Картините „Троен Елвис“ и „Четворен Марлон“ са сред най-известните портрети от Уорхол. Монументалните творби, всяка от които е с височина 2,1 метра, никога досега не са били излагани на търг. Първоначалната оценка беше, че картините ще бъдат продадени общо за около 130 милиона долара. В крайна сметка за тях бяха платени почти 152 милиона долара. Картините бяха предложени на аукциона от германската верига казина „Вестшпил“, която ги е купила в края на 70-те години на миналия век за свое казино.

Анди Уорхол е създал поредица от 22 изображения на Краля на рока. За „Двоен Елвис“ бяха платени 37 милиона долара на търг на „Сотбис“ през 2012 г. „Двоен Марлон“ от Уорхол пък бе продадена за 32,5 милиона долара при наддаване в „Кристис“ през 2008 г.

Тръжната зала на „Кристис“ в Ню Йорк

Тръжната зала на „Кристис“ в Ню Йорк

Сред другите водещи лотове на вчерашния търг в „Кристис“ в Ню Йорк беше творбата на американския абстракционист Сай Туомбли „Без име“. За нея бяха платени 69,6 милиона долара. Така тя стана най-скъпата картина на художника, продавана някога на търг. Туомбли, който почина преди 3 години в Рим, рисува платното през 1970 година.

„Кристис“ продаде за близо 45 милиона долара „Седяща фигура (червен кардинал)“ на британския експресионист Франсис Бейкън, а за 31,5 милиона долара смени собственика си „Абстрактна картина (648-3)“ от 1987 година на германския абстракционист Герхард Рихтер.

При скулптурите за най-висока цена – 29,3 милион долара, беше продадена „Търсач на стриди“ на холандеца Вилем де Кунинг. Това е най-скъпата творба на представителя на абстрактния експресионизъм, продавана някога на търг.

Сред другите творби бе скулптурата от стомана „Маймуна на въздушни балони“ на Джеф Кунс, купена за 25,9 милиона долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах