Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорд на „Стара хартия за нова книга“ – спасени са 518 дървета

Почти 8000 деца от четири града се включиха тази година в екологичната инициатива

Децата в Русе удвоиха събраната хартия на второто гостуване на „Стара хартия за нова книга“ в града. - Рекорд на „Стара хартия за нова книга“ – спасени са 518 дървета

Децата в Русе удвоиха събраната хартия на второто гостуване на „Стара хартия за нова книга“ в града.

И четвъртото издание на екологичната инициатива „Стара хартия за нова книга“ е вече в миналото. Простиращо се за първи път в четири града обаче, събитието постави нов рекорд – благодарение на децата от Хасково, София, Варна и Русе от изсичане са били спасени 518 дървета! За сравнение, в трите години преди това броят бе общо 657.

В цялата кампания са се включили 7890 деца, всяко от които с родител е предало най-малко 5 килограма за рециклиране, сочат данните от организаторите. Общото събрано количество отпадък е почти 40 тона, а раздадените книжки – 10 хиляди.

Хасково (10 септември): 940 деца, 4,7 тона, 61 спасени дървета, 1000 подарени книги;

София (11 септември): 3150 деца, 16,2 тона, 210 спасени дървета, 3500 подарени книги;

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Варна (17 септември): 1300 деца, 7 тона, 91 спасени дървета, 2500 подарени книги;

Русе (18 септември): 2500 деца, 12 тона, 156 спасени дървета, 3000 подарени книги.

Малчуганите от Варна пред входа на Морската градина

Малчуганите от Варна пред входа на Морската градина

Освен основната част – по предаването на хартията – през дните на „Стара хартия за нова книга“ чрез различни забавни игри и програми, децата усвояваха знания за рециклирането – как да пазят природата, как да събират разделно отпадъците, а придобиваха и умения за създаване на предмети от отпадъци.

Предстои да разберем какво ни очаква догодина – може би достигането до още градове в търсене на млади еколози, а навярно и поредно подобряване на рекорди и нова крачка към спасението на планетата ни.

Организатори на събитието са Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“ и BS Films.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах