Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рекорд по задържани журналисти през 2022 г.

Ежегодният доклад на „Репортери без граница” показва нарастване и на убитите журналисти

22-годишната присъда на Иван Сафронов за разгласяване на „държавни тайни“, взети от интернет, е най-тежката присъда срещу журналист през 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Рекорд по задържани журналисти през 2022 г.

22-годишната присъда на Иван Сафронов за разгласяване на „държавни тайни“, взети от интернет, е най-тежката присъда срещу журналист през 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордно количество журналисти – 533 – са задържани от властите под някаква форма през 2022 г. в целия свят. Нарастването в сравнение с 2021 г. е 13,4%. Това сочат данните от ежегодния доклад на организацията „Репортери без граница“, публикуван на 14 декември.

Убити са 57 репортери, което също е скок на бройката в сравнение с 2021 г. 65 журналисти са взети за заложници, а 49 са безследно изчезнали.

Отчетен е още един „рекорд“ – никога досега „Репортери до граница“ не са регистрирали толкова висока бройка на жени журналисти, намиращи се в затворите. В момента заради дейността им е отнета свободата на 78 жени, което е с 30 процента повече от миналата година.

Най-голям е делът на затворените журналисти в Китай – там са арестувани и осъдени 110 души, сред които и журналистката на свободна практика Хуан Сюеджън, работеща по въпросите на корупцията, индустриалното замърсяване и тормоза над жени.

В Иран след началото на протестите в затворите има 47 журналисти. Сред първите задържани представители на пресата в ислямската република са и две жени – Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади, които привлякоха общественото внимание към смъртта на кюрдката Махса Амини, поставила началото на протестите. Хамеди и Мохамади очакват смъртните си присъди.

Осем журналисти са загинали през първите шест месеца на войната на Русия срещу Украйна, посочват от „Репортери без граница“. Сред тях е украинският фоторепортер Макс Левин, хладнокръвно разстрелян от руските войници на 13 март 2022 г., както и френският журналист Фредерик Льоклерк-Имхоф, убит от шрапнели, докато снимал евакуацията на цивилното население.

Шест от всеки 10 журналисти са загинали в страни, които не са във война или граждански междуособици. В Мексико са убити 11 журналисти, почти 20 процента от общия им брой. В Хаити убитите представители на медиите са 6, а в Бразилия – трима. Това прави Северна и Южна Америка най-опасния регион за журналистите, казват от „Репортери без граница“ – почти половината от всички смъртни случаи са там.

Не по-малко от 65 журналисти са държани като заложници в целия свят. Сред тях е французинът Оливие Дюбоа, който вече 20 месеца е в ръцете на свързана с Ал Кайа групировка в Мали, както и похитеният в Сирия преди 10 години американец Остин Тайс.

В отчета си „Репортери без граница“ напомнят някои от ключовите съдебни дела срещу журналисти през тази година. Сред тях е делото в Русия срещу Иван Сафронов, един от най-добрите руски разследващи журналисти, който бе осъден на 22 години затвор за разгласяване на „държавни тайни“, публикувани много преди това в интернет. Това е най-тежката присъда срещу журналист през тази година.

Специално внимание докладът обръща и на убийството на британския журналист Дом Филипс, чието разчленено тяло бе открито в Амазония. Той водеше хрониката на борбата на местните племена срещу бракониерството, нелегалното придобиване на природни изкопаеми и изсичането на горите в амазонските джунгли.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС