Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорд след рекорд на лондонските арт аукциони

„Спяща“ на Пикасо продадена за €41,87 млн. - пазарът се събуди

Пабло Пикасо, „Спяща“, 1932 г., продадена за €42 млн.  
Снимка: „Филипс“ - Рекорд след рекорд на лондонските арт аукциони

Пабло Пикасо, „Спяща“, 1932 г., продадена за €42 млн. Снимка: „Филипс“

Търговете на 8 и 9 март станаха най-успешните за цялата история на аукционната къща „Филипс“ в категорията „ХХ век и съвременно изкуство“. Общият резултат стигна €122,63 млн. (вечерните наддавания донесоха €110,64 млн., а дневните — €12 млн.), съобщава The Art Newspaper.

Топ продажбата се оказа работа на Пабло Пикасо – „Спяща“, създадена през 1932 г. Тя смени собственика си срещу €41,87 млн. (без комисионната за аукционната къща). Портретът на тогавашната муза на художника Мари-Терез Уолтър е изпълнен в смесена техника: частично живопис, частично рисунка. За произведението са спорили петима колекционери, в крайна сметка го е спечелил анонимен купувач, участвал в търга по телефона.

За високата цена е повлияла изложбата „Пикасо 1932. Любов, слава, трагедия“ в лондонската галерия „Тейт Модърн“, твърдят специалистите – експозицията може да бъде разгледана до 9 септември. Според представители на „Филипс“, кураторите са поискали разрешение да включат и тази работа в изложбата, но очевидно са получили отказ.

Джордж Кондо, „Мъж и жена“, 2008 г., продадена за €1,47 млн. Снимка: „Филипс“

Скулптурата на Анри Матис „Лежаща гола“ (1907–1908) бе продадена на същия търг за €14,71 млн., а платно на американския художник Марк Брадфорд, представял САЩ на последното Венецианско биенале, за €8,49 млн. – рекордна сума за този автор.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Нов рекорд постави и тръжната къща „Кристис“. Вечерният аукцион на 6 март донесе €133 млн. — най-висок резултат в категорията „Съвременно изкуство“ в Европа. За „Сотбис“ вечерният аукцион на 7 март също премина успешно: продадени бяха произведения за €105,66 млн. или 95% от предложените лотове — според анализаторите това е явен знак, че кризата на артпазара е приключила.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах