Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рекорд в Гинес за най-възрастната жива котка в света

Флоси скоро ще навърши 27 години - възраст, еквивалентна на 120 човешки години

Флоси е опитомила четирима човеци в дългия си живот. Снимка: Световни рекорди на Гинес - Рекорд в Гинес за най-възрастната жива котка в света

Флоси е опитомила четирима човеци в дългия си живот. Снимка: Световни рекорди на Гинес

26-годишната котка Флоси бе призната за най-дълголетната жива представителка на вида си от Рекордите на Гинес. Тя получи признанието само дни преди 27-ия си рожден ден, а възрастта ѝ е еквивалентна на 120 човешки години, казват от организацията.

Макар и глуха и с влошено зрение, Флоси е в добро здраве и живее в лондонския квартал „Орпингтън“ заедно със своя човек Вики Грийн.

Котката има дълга история – родена е през декември 1995 г. Прибрана е от улицата, когато е само на няколко месеца, от служител в болница в Мърсисайд. Живее с първия си собственик десет години – до смъртта му през 2005 г. След това Флоси омагьосва сестрата на покойника. След нейната кончина, съдбата на Флоси, вече на 24 години, преминава в ръцете на сина на първия си човек и остава с него близо 3 години. Заради изискванията на напредналата ѝ възраст обаче той решава, че за нея ще се грижат по-добре в клиниката „Cats Protection“ – организация, заела се да търси нови домове на котки в неравностойно положение.

Флоси постъпва там през август тази година и очакванията на доброволците са били, че тя ще изживее последните си дни при тях, тъй като повечето осиновители предпочитат много по-млади котки. Флоси обаче има късмет, прибрана е от четвърти човек. Днес котето се е приспособило към новата си стопанка и въпреки че от дълги години е в пенсионна възраст, все така търси вниманието ѝ и изпитва удоволствие от игрите.

„Ако на нейната възраст съм в толкова добра форма като нея и има кой да се грижи за мен по най-добрия начин, ще бъда много щастлива“, коментира Вики Грийн.

Флоси има късмета да си намери стопани малко след раждането си. Снимка: Световни рекорди на Гинес

Флоси отбелязва още една победа за отбора на котките – най-възрастното живо куче, регистрирано в Рекордите на Гинес, е 22-годишният Джино.

Въпреки завидното си постижение, лондонското коте има да поживее доста години, преди да победи рекорда на най-възрастната котка, живяла някога – засега постижението се държи от Крийм Пъф, напуснала човешкия свят след забележителните 38 години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90