POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рекорден брой участници на Роженския събор

Девет години след последното издание на фолклорния форум глас в него ще извият повече от 8100 изпълнители

7565 изпълнители ще се включат във фолклорния конкурс, а заедно с участниците от останалите концерти в трите дни на събора, общият брой става повече от 8100 души на четирите сцени. - Рекорден брой участници на Роженския събор

7565 изпълнители ще се включат във фолклорния конкурс, а заедно с участниците от останалите концерти в трите дни на събора, общият брой става повече от 8100 души на четирите сцени.

Рекорден брой от над 8100 изпълнители – в конкурса и концертите – ще участват на Роженския събор тази година. Най-голямото фолклорно събитие у нас ще огласи поляните под връх Рожен от 17 до 19 юли. Провежда се след 9 г. прекъсване – последното издание беше през 2006-а.

В конкурса участие ще вземат 7565 изпълнители от 315 певчески групи и 25 ансамбъла. За сравнение: през 2000 г. те са били общо 150, през 2006 г. – 220. Нараснал е значително броят и на танцовите състави. Тази година те ще са 110, докато през 2000 г. са били едва 15, а през 2006 г. – 20 на брой.

Глас ще извият още 261 индивидуални изпълнители, 30 дуета и 12 оркестъра – от различните фолклорни области в страната. Представени ще бъдат групи от 306 народни читалища и 94 формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и други.

По време на Роженския събор ще се проведат и 30 сценични възстановки на ритуали, а в традиционния обичай „Жътва“ – отплатата на стопаните в края на жътвата – ще се присъедини вероятно най-малкият гост на форума – двегодишният Стоян. Сред най-възрастните на събитието пък са гайдарите Илия Кадиев (86 г.) и Стою Чонгаров (82).

Палатковият лагер за събора ще се простира на терен от 40 декара, ще има мобилни бани, тоалетни, хранителен магазин и дори аптека. Таксата за палатка е 15 лева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС