Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Рекорден интерес към изложбата на Вермеер в Амстердам

Около 650 хил. души са имали късмет да се сдобият с билет за изложбата на годината

За 115-те си дни в „Райксмузеум“ изложбата с творби на Вермеер е била посещавана средно от 5650 души дневно. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Рекорден интерес към изложбата на Вермеер в Амстердам

За 115-те си дни в „Райксмузеум“ изложбата с творби на Вермеер е била посещавана средно от 5650 души дневно. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 650 хил. души са разгледали най-голямата изложба с творби на Йоханес Вермеер досега, съобщават от „Райксмузеум“ в Амстердам. Експозицията, събрала на едно място 28 от 37-те известни произведения на един от най-великите живописци от Нидерландския Златен век, приключи вчера, 4 юни, и отчете рекорд като най-посещаваната изложба в историята на „Райксмузеум“, съобщават местните издания.

Творчеството на Вермеер бе посрещнато с огромен интерес, билетите се изчерпаха за броени часове. От музея бяха принудени да удължат работното време и пуснаха допълнителни билети, но ограничиха бройката на гостите дневно, за да се избегнат навалици. Организирана бе и онлайн обиколка на експозицията, разказана на английски език с гласа на Стивън Фрай. Дигиталната изложба е била посетена от около 800 хил. души, сочат данните на „Райксмузеум“.

Над 50% от посетителите на изложбата на живо идват от Нидерландия, след това най-голям е бил интересът от Франция, Германия, Великобритания, САЩ и Белгия.

Изложбата с творби на Вермеер е била организирана със заемки от седем държави. Две от пътуващите картини ще останат в „Райксмузеум“ още няколко месеца, това са „Момичето с червената шапка“ от Националната художествена галерия на Вашингтон и „Млада жена на виржинала“ от галерия „Лайден“ в Ню Йорк. Те ще бъдат изложени редом с четирите произведения от колекцията на „Райксмузеум“ и ще могат да се разгледат от 7 юни до 10 октомври.

Интересът към изложбата на Вермеер подобри миналия рекорд на „Райксмузеум“, който се държеше от експозицията „Късния Рембранд“ от 2015 г. – тогава събитието е било посетено от 520 хил. души.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg