Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорден улов на птерозавърски яйца в Китай

Съхранени ембриони разкриват любопитни детайли от живота на съвременниците на динозаврите

Семейство Хамиптерус с пиленца. Илюстрация: Жао Чуанг - Рекорден улов на птерозавърски яйца в Китай

Семейство Хамиптерус с пиленца. Илюстрация: Жао Чуанг

Фосили на 215 яйца на птерозавър бяха открити в Северозападен Китай, съобщават учените от екипа. Зародишите са от хранещия се с риба Hamipterus tianshanensis – вид, чиито възрастни са имали удължен череп с гребен, остри зъби и размах на крилата над 3,5 м. В 16 яйца са открити частични ембрионални останки, съобщава списание „Сайънс“.

Откритието дава ново разбиране за летящите влечуги, живели по времето на динозаврите, включително доказателства, че техните бебета са се нуждаели от родителски грижи, защото при излюпването си не са умеели да летят, отбелязва „Гардиън“.

Вкаменелостите на стотици мъжки и женски възрастни индивиди от Хамиптерус са открити заедно с млади и с яйца на мястото на автономния район Синдзианг Уйгур, което прави този вид от периода Креда, живял преди 120 млн. години, може би най-добре опознатия от всички птерозаври.

„Искаме да наречем този район Птерозавърския рай“, каза палеонтологът Шунксинг Цзян от Института по гръбначна палеонтология и палеоантропология на Китайската академия на науките.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Птерозаврите са първите летящи гръбначни животни на Земята. Птиците и прилепите се появяват по-късно.

Досега не са намирани яйца от птерозаври с ембриони, запазени в три етапа на развитие. Изследователите смятат, че е възможно под вкаменените  яйца да има още и броят им да достигне 300.

Откритите ембрионалните кости сочат, че задните крака на бебето хамиптер се развиват по-бързо, отколкото критичните елементи на крилото като раменната кост, каза палеонтологът Александър Келнер от Националния музей в Рио де Жанейро.

„Някои птици са можели да летят още в същия ден, в който се излюпят, докато други са се нуждаели от родителски грижи за по-дълъг период. Нашето заключение е, че бебето Хамиптерус е можело да ходи преди да се научи да лети“, съобщи Цзян.

Изследователите вярват, че тези птерозаври са живеели в процъфтяваща колония близо до голямо сладководно езеро. Келнер цитира доказателства, че женските се събират, за да снасят яйцата си в колонии и са се връщали през годините на същото място за гнездене.

Учените подозират, че яйцата и някои млади и възрастни индивиди са изпадали от гнездата си при буря в езерото, където и по-късно са се фосилизирали.

Фосили на птерозавърски яйца. Снимка: Aлександър Келнер, Национален музей/UFRJ

Удължените яйца, дълги до 7 см, са имали тънък, твърд външен слой с пукнатини и драскотини, покриващ вътрешна обвивка с гъста мембрана, наподобяваща меките яйца на някои съвременни змии и гущери.

Досега в палеонтологията имаше недостиг на яйца и ембриони от птерозаври, защото е трудно яйцата с мека черупка да се превърнат във вкаменелости.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах