Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорди падат на Бродуей (без реформи и „мечки“)

Незапомнени печалби в театралния живот на Ню Йорк - $50 млн. за една седмица

Хип-хоп мюзикълът „Хамилтън“ спечели най-много в седмицата по празниците - 3,3 милиона долара. - Рекорди падат на Бродуей (без реформи и „мечки“)

Хип-хоп мюзикълът „Хамилтън“ спечели най-много в седмицата по празниците - 3,3 милиона долара.

Тридесет и трите пиеси и мюзикъли, играни на Бродуей миналата седмица, са донесли 49,7 милиона долара, с което тя стана най-успешната седмица в цялата бродуейска история. Това се оказа също и седмицата с най-много зрители, като за седемте дни представленията на Бродуей са били посетени от 359 495 зрители, съобщава „Ню Йорк таймс“.

В последните дни на 2016-а в района на „Таймс скуеър“ рекордите падаха като кегли в зала за боулинг: това бе най-силната седмица за отдавна вървящи шоута като „Чикаго“, „Момчетата от Джърси“ и „Цар лъв“; седмицата с най-големи приходи за няколко театъра, отворили врати преди повече от век (например, $911,000 с „Oh, Hello” в „Лайсиъм“, който е построен през 1903-а); най-много представления на едно шоу по време на седемдневния период (17, на „Илюзионистите“); и най-много пари, спечелени от едно шоу ($3,3 милиона, от „Хамилтън“).

Изумително е и че цели 24 постановки са спечелили по повече от милион долара миналата седмица, а седем от тях – по повече от 2 милиона, според числата, представена във вторник, 3 януари, от Бродуейската лига. Приходите на три постановки – „Хамилтън“, „Зли (Неразказаната история на вещиците от Оз“) и „Цар лъв“ са надхвърлили сумите от 3 милиона долара.

Печалбите през седмицата, която завърши на 1 януари, бяха с 63 процента по-високи отколкото през предишната, и с 15 процента по-високи от последната седмица на 2015 г. (въпреки че постановките тогава бяха с пет повече).

Основната причина за водопада от рекорди на Бродуей не е успешна театрална реформа, проведена от американското Министерство на културата, а стойността на билетите: базовите цени на много бродуейски спектакли поначало са високи, а по време на празниците в края на годината стават дори още по-високи. Билетите за 24 постановки струват по над $100. За „Хамилтън“ – лидерът в това отношение, средната цена на билета е $310, а най-високата бе $998 (това е цената, платена на касата при първата продажба на билета; много хора плащат по-високи цени при препродажба).

Има и други фактори, допринасящи за скока в посещаемостта. 2016-а бе много успешна за туризма, с над 60 милиона посетители в Ню Йорк или с 2,5 милиона повече от 2015-а. А периодът между Коледа и Нова година винаги е бил сред най-популярните за туристите и сред най-успешните за Бродуей – но най-вече тази зима, защото Коледа и Нова година се паднаха в събота и неделя и много хора излязоха в отпуск през седмицата между тях.

И накрая – няколко постановки обявиха, че ще играят последните си спектакли – „Матилда” приключи живота си на Бродуей в неделя с най-голямата печалба в историята си ($1,9 млн.), а „Момчетата от Джърси“, чието последно представление ще е на 15 януари, също постави рекорд ($1.8 млн.). 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах