VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рекордно много въглероден диоксид на Земята

Стойностите с 50% по-високи от средните за последното десетилетие

До голяма степен човешката дейност има отношение към рекордните нива на въглероден диоксид на Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Рекордно много въглероден диоксид на Земята

До голяма степен човешката дейност има отношение към рекордните нива на въглероден диоксид на Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера е рекордно висока през 2016 г., според Световната метеорологична организация (СМО). Миналогодишният ръст е бил с 50% по-висок от средния за последното десетилетие.

Учените обясняват, че комбинация между човешки дейности и климатичното явление Ел Ниньо са повишили съединението във въздуха до ниво, каквото не е било от 800 хиляди години. Сега човечеството е изправено пред риска целите му за глобалната температура да станат до голяма степен недостижими.

Докладът е базиран на замервания, правени през годината в 51 държави. Изследователски станции по цялата планета засичат концентрацията на газове, сред които карбонов диоксид, метан и азотен оксид.

През 2016-а средната концентрация на CO2 е била 403,3 части на милион, сравнено с 400 ч/млн. за предходната година. Това е и най-голямото повишение, наблюдавано за трийсетте години, в които работи мрежата.

Предишният най-висок ръст е бил при Ел Ниньо от 1997-98 г. – увеличение с 2,7 ч/млн. Сега то е 3,3 ч/млн., а също е и с 50% по-голямо от средното за изминалите десет години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС